Skip to content Skip to footer

Skulptor Adis Lukač: U martu izložba posvećena ženama

Izložba posvećena pripadnicama ljepšeg spola, proizišla iz slikarskog pera akademskog skulptora Adisa Lukača, u martu će krasiti zidove JAVA galerije koja se nalazi u centru Sarajeva. Nosit će simboličan naziv “O ženi” i sastojat će se od 40-ak djela manjeg formata. Svako djelo krasit će jedna žena, pratit će ih najljepši stihovi koji su inspirisani njihovom ljepotom i jedinstvenošću, a koje su skladali domaći i strani autori. Kurozitet je da je nekoliko njih napisao i svestrani Lukač.

Humani plan

– Nekad sam pisao stihove, ali nekako naglo je to bilo prekinuto. Vjerovatno su skulptura i slika preuzele taj moj izražaj koji se prošle godine ponovo javio. Nešto sam crtao, a onda napisao stih. I pošto sam već tada razmišljao o ovoj izložbi, a kako nisam imao dovoljno svojih stihova, došao sam na ideju da nađem stihove pjesnika koji su u svojim knjigama opisali žene. Međutim, kako mi je bilo čudno da ja to tražim, zamolio sam žene koje poznajem da to urade, dakle, da pronađu tekstove u kojima će možda sebe prepoznati. Jer ko bi mogao to bolje od njih napraviti – kaže Adis.

Na izložbi će, ističe on, mjesto zauzeti i skice koje je napravio još prije 15-20 godina, a po prvi put će ih pokazati javnosti.

– Neke od njih su nastajale na računima, a stvarao sam ih u kafićima, uz kafu. Sada sam ih doradio i vrijeme je da ih pokažem. Ako se pitate zašto sam slikao po računima, moram pojasniti da je inače jedna od mojih strasti da knjige čitam olovkom, odnosno da crtam preko slova dok čitam. Tako se iz te strasti rodila i ideja za ova izložba – pojasnio je Lukač, te otkrio da će na njoj prikazati i nekoliko reljefa, skulptura, kao i jednu poluinstalaciju.

Otkriva nam da se izložba „O ženi“ sastoji iz dva dijela, te da je drugi dio trenutno u malim skicama.

– Bit će posvećen ženi, samo tematski malo drugačije. Plan je zapravo da to posvetim ženama koje boluju od raka. I moja je želja da je postavim na Onkologiji, da napravim iznenađenje za njih. Ako uspijem u tome, bit ću neizmjerno zahvalan – iskren je Lukač.

A iako je izložba još u procesu nastajanja, za nju već stižu pozivi…

– Dobio sam ponudu da izložbu prenesem u istanbulske bolnice, a pozivi stižu i iz još nekih evropskih gradova – otkriva Adis.

Bosanski kralj

Nedavno se vratio sa likovne kolonije koja je bila upriličena u turskoj Adani, a njegovo djelo “Hasanaginica“ ostalo je da krasi palatu gradonačelnika Adane Huseyina Sozlua, organizatora ovog kulturnog događaja. On je baš kao i prošle godine, odabrao Adisovo djelo među stotine koja su naslikali brojni umjetnici iz različitih krajeva svijeta.

Gradonačelnička palata u Adani nije jedini prostor koji krasi “Hasanaginica“ našeg Adisa. Isto djelo, urađeno u reljefu kao prelaznoj formi između crteža i skulpture, od prošle godine krasi Narodno pozorište Sarajevo.

Adis Lukač je slikar emocije i tradicije, pa na njegovim platnima uvijek dominiraju kultni likovi i događaji koji su obilježili našu bogatu prošlost. Kao skulptor posebno se istakao nakon što je u bronzi oživio bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića koji sada krasi grad Tuzlu.

Ljubav prema umjetnosti rodila se još dok je bio dječak kada je, porodični stol bio njegovo “platno“, tačnije, slikao je s njegove unutrašnjosti nespretne linije koje su danas prerasle u ozbiljno slikarstvo, a onda i kiparstvo hvaljeno i od publike i kritike.

Leave a comment

0/100