Skip to content Skip to footer

Škola skijanja za djecu s invaliditetom: Mjesto gdje se rađaju budući paraolimpijci

Trinaestogodišnji dječak iz Sarajeva Din Džananović budući je veliki skijaš. Njegovo vidno polje manje je od pet posto, ali novootkrivena ljubav prema ovom sportu, uz volju i talenat koje ima, dovest će ga jednog dana, vjerovatno, na Paraolimpijske igre.

Din pohađa školu skijanja za osobe s invaliditetom na Bjelašnici gdje, uz podršku i veliko zalaganje trenera Nijaza Memića, uči svoje prve skijaške korake koji će ga možda jednom odvesti na neko veliko takmičenje, a zašto ne i Paraolimpijadu.

Trener i učenik

– Ponosan sam na činjenicu da smo samo za tri dana uspjeli savladati osnovne skijaške korake. Pored Dina, tu je još mnogo djece s invaliditetom, ali i tipične djece, što ovom projektu daje jednu dodatnu dimenziju i inkluzivni karakter. Iznimno sam ponosan na to – kaže Memić, koji djecu podučava skijanju, a istovremeno je njihov učenik.

– Imamo uzajamnu korist od ovoga. Nisam samo ja trener, instruktor i učitelj, nego sam i učenik, uče me znakovni jezik i još mnogo toga. Veoma sam ponosan na projekat “Skijanje za sve” – kaže Memić.

Razgovarali smo s Dinom, koji je sretan zbog stečenog skijaškog umijeća. Mnogo mu se sviđa ovaj sport i nastavit će se baviti skijanjem.

– Malo je naporno hodati u pancericama, ali na skijama je super. Morao sam propustiti dva dana, jer sam se prehladio pa sam morao napraviti pauzu. Ležao sam kući i bilo mi je žao što ne skijam, ali danas sam se vratio i uživam. Kada se spuštam niz stazu, kao da bolje vidim – kaže Din, koji je ranije trenirao plivanje, i ponovo će, kaže. Ovaj svestrani dječak, osim sporta, svira klavir i uči strane jezike.

Među marljivim učenicima bio je i Borna. Uzeo je mali predah prije povratka na stazu, pa smo ga zamolili da nam kaže svoje utiske. Na njegovom licu vidi se radost zbog skijanja koje uspješno savladava uprkos činjenici da ima cerebralnu paralizu.

– Ovo je već druga godina kako idem na skijanje. Super mi je, dobro sam savladao, ali mi malo šteka penjanje, ne mogu se popeti sa skijama, ali mnogo se trudim. Ovaj dan mi je bio najbolji u ovoj godini i mnogo mi se sviđa ova staza – priča Borna.

Škola skijanja je organizirana u dvije grupe kako bi svi mali skijaši mogli dobiti punu pažnju i podršku, a jedina osoba koja radi sa njima je Nijaz kojem, doduše, u ovoj plemenitoj misiji pomažu i supruga Lejla i kćerka kada imaju slobodnog vremena.

– Ove godine imamo mnogo više zainteresovane djece, a dolaze i s različitom vrstom invaliditeta tako da sam ih morao podijeliti u grupe – priča Nijaz.

Skijanje je kompleksan motorički sport koji zahtijeva koordinaciju pokreta i kod zdravih, a kod osoba s invaliditetom taj se proces usložnjava u zavisnosti od tipa invaliditeta.

– Nevjerovatna je volja ove djece da nauče skijati i ja sam sretan što oni ni u jednom momentu ne odustaju. Svi se nevjerovatno trude. Duboko vjerujem da će dječak Din Džananović jednog dana postati prvi predstavnik BiH u svojoj kategoriji na Paraolimpijskim igrama – kaže Memić, koji svojim primjerom djeci najbolje može pokazati i dokazati koliko se trud isplati.

Nijaz je u ratu izgubio nogu, ali nikada nije gubio volju i snagu. Sada takav duh prenosi na djecu.

Terapijska funkcija

– Kada mi kažu: “Treneru mi to ne možemo”, ja kažem: “Pa i ja sam kao i vi” i pokažem im da nemam nogu. Tu prestaje svaki otpor… – veli Memić.

Dodaje da je zahvaljujući sportu obišao gotovo cijeli svijet, te dobio volju da stekne akademsko obrazovanje i bude od koristi zajednici.

– Takav stav nastojim prenijeti i na ovu djecu, jer kroz sport, takmičenja i druženja, oni će sutra sigurno biti korisni članovi društva, a većina njih vjerujem završit će fakultete i svoje znanje onda prenositi drugima. Ovo je mnogo više od sporta, ovo je prije svega terapijska funkcija sporta, a nakon toga dolazi i rehabilitacijska. Oni se puno bolje osjećaju, puni su samopouzdanja, komuniciraju bez problema… Jako sam ponosan na njih – kaže Nijaz.

Dodaje da je problem nedostatak instruktora adaptivnog skijanja jer u BiH ne postoji kurs na kojem bi se oni obučavali. Međutim, Nijaz se nada boljim vremenima. Ističe podršku ambasada stranih zemalja u BiH koji su im donirali dio skijaške opreme.

Škola skijanja besplatna je za svu djecu zahvaljujući podršci donatora, kojima Memić zahvaljuje što su prepoznali značaj ovog projekta.

Leave a comment