Skip to content Skip to footer

Šarović: Izvoz mesa u EU mogao bi krenuti sredinom naredne godine

Dobijanje dozvole za izvoz mesa goveda, koza i ovaca ili kako se to kaze “crvenog mesa”, posljednji je standard u oblasti hrane koji treba da dostigne BiH i time zatvori puni krug u ispunjavanju plana koji smo zacrtali na početku ovog mandata, kazao je ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Mirko Šarović.

Ovo ministarstvo i Ured za veterinarstvo BiH zvanično su od Evropske komisije zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u Evropsku uniju.

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

-Pripreme za dostizanje evropskih standarda za crveno meso započele su prije dvije godine. Preostaje da izvršimo nulti popis stoke početkom naredne godine, nakon čega očekujemo dolazak Misije Evropske unije koja će dati završnu ocjenu. Mislim da ćemo dobiti zeleno svjetlo, kao što smo ranije dobili dozvolu za izvoz mlijeka, jer smo zaista proveli temeljite pripreme i stvorili sve preduslove za pozitivnu ocjenu nadležnih tijela Evropske unije – kazao je Šarović.

On podsjeća da je Evropska komisija prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za “crveno meso” za Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi su u proteklom periodu realizovali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.

Šarović kaže da će ekonomski efekti izvoza mesa na tržište Evropske unije biti višestruko značajniji od efekata koji se postižu izvozom mlijeka. Ministar navodi podatak da je samo u prošloj godini izvoz mlijeka iz BiH porastao za više od 30 posto, a sličan rast očekuje se i u 2018. godini.

-Izvoz mesa na tržište Evropske unije donijet će ogromne ekonomske efekte, s obzirom na činjenicu da je meso na tržištu Evropske unije u prosjeku dvostruko skuplje nego na tržištu BiH. Našim farmerima otvorit će se tržište od skoro 500 miliona ljudi, a to znači da mogu povećati kapacitetete i planirati dugoročnu proizvodnju i plasman. To će biti i prilika za našu prehmabrenu industriju da na tržiše EU-a izađe s gotovim proizvodima od mesa, da ne izvozimo samo sirovo meso nego i mesne prerađevine – kazao je Šarović.

Prema njegovom mišljenju, izvoz crvenog mesa na tržište EU-a trebao bi početi najkasnije sredinom naredne godine.

Leave a comment