Skip to content Skip to footer

Sarajevski, travnički, tuzlanski ili banjalučki: Koji su najbolji ćevapi?

Sarajevski, travnički, tuzlanski ili banjalučki? Vječno je pitanje, gdje su najbolji ćevapi u Bosni i Hercegovini.

Ćevapi su tradicionalno bosansko jelo od faširanog mesa koje vole apsolutno sve generacije. Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare sarajevske ćevabdžinice originalni recept neće dati nikome.

Sarajevski ćevapi

Zbog toga postoji nekoliko varijacija sarajevskih ćevapa. Najpopularniji su oni koji se prave od junećeg faširanog mesa te poslužuju u somunu s posoljenim lukom ili kajamakom uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Banjalučki ćevapi

Banjalučki ćevapi se prave od junećeg i ovčijeg mesa i stavljaju se u lepinju. Jedu se uz bijeli luk ili feferone te so, biber i jogurt ili kiselo mlijeko.

Tuzlanski ćevapi

Tuzlanski ćevapi se pripremaju od goveđeg, jagnjećeg i ovčijeg mesa. Također se poslužuju u lepinji s lukom, soli i biberom.

Travnički ćevapi

Mnogi preferiraju travničke ćevape te tvrde da su oni najbolji. Prave se od junećeg, ovčijeg, janjećeg i telećeg mesa. Poslužuju se u pitici uz zdjelicu isjeckanog luka, so i jogurt ili kiselo mlijeko.

A koji su vama omiljeni ćevapi?