Sarajevska izletišta, mjesta susreta i uživanja

Sarajevo je turistički centar BiH. Već godinama naš glavni grad, zbog izuzetnih turističkih potencijala, privlači veliki broj stranih i domaćih turista. Bogata gastronomska i kulturno-historijska ponuda, planine koje Sarajevo okružuju idealne su za razvoj ljetnog i zimskog turizma… Ipak, sve češće posjetioci žele vidjeti i uživati u mjestima koja nisu baš toliko popularna među turistima i u kojima više uživaju i njegovi stanovnici – sarajevska izletišta.

Na 12 kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se spektakularni vodopad Skakavac, visok 96 metara. Do Skakavca se može doći oko dva sata dugom šetnjom od prigradskog naselja Nahorevo, do kojeg vozi javni prevoz i gdje se nalaze dva restorana sa vrlo dobrom ponudom hrane i pića.

Prirodno okruženje

Jedno od najpopularnijih izletišta zasigurno su Barice, gdje možete uživati u šetnji i vožnji bicikla, hrani i piću lokalnih stanovnika… Na četiri kilometra dalje nalazi se Čavljak, gdje se okrijepiti možete u istoimenom planinarskom domu, a ukoliko nastavite pješačiti uređenim i označenim stazama, možete doći do vrhova Sarajevskog Ozrena – Crepoljskog i Bukovika.

Sarajevo je od prošle godine bogatije za još jednu oazu mira, prirode i ljepote. Na lokalitetu Grdonj otvoren je park Šuma prijateljstva. Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega 20-ak minuta vožnje od Baščaršije.

Park Šuma prijateljstva, koji se prostire na površini većoj od šest hektara, posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje. Osim toga, park ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike, te veliki vidikovac.

Omiljeno izletište Sarajlija i zaljubljenika u prirodu svakako je planina Trebević. Brojni su sadržaji koji će vam uljepšati dan. Na Trebević možete doći automobilom, za svega 15-ak minuta vožnje, ili žičarom što svakako preporučujemo jer ćete uživati u jedinstvenoj panorami i pogledu na grad.

U jedno od najznačajnijih izletišta spada i Vrelo Bosne na Ilidži. Spomenik prirode Vrelo Bosne nalazi se u podnožju planine Igman. Prema starim zapisima novina iz Londona iz 19. vijeka, područje Vrela Bosne se opisuje kao najljepše mjesto na svijetu, sa zrakom koji krijepi, klimom koja očarava, pejzažom koji bi mogao uliti pjesničko raspoloženje i zelenilom koje odmara.

Do ovog spomenika može se doći automobilom iz putnog pravca Sarajevo – Mostar gdje se kod Stare pravoslavne crkve put odvaja lijevo za Vrelo Bosne. Najprijatniji način da se dođe do Vrela Bosne jeste kroz Veliku aleju, predivno šetalište dugo više od 3,5 kilometra, oivičeno s približno 3.000 stabala kestena i platana starih više od stotinu godina.

Vožnja fijakerom

Tu su i fijakeri koji ovom relacijom voze još od 1895. godine, a možete iznajmiti i bicikla pa se provozati kroz predivno prirodno okruženje. Vrelo Bosne ima lijepo uređene šetnice koje omogućavaju pristup jezerima gdje borave labudovi, najprepoznatljiviji simboli Vrela Bosne.

Kada ste već u tom dijeluj, prošetajte i do Stojčevca. S obzirom da se nalazi u samom podnožju planine Igman, na Stojčevcu je zrak svježiji i čišći, pa je temperatura ljeti ovdje prijatnija negoli u samom gradu. Brojne biljne vrste, te potočić koji formira maleno jezerce čine Stojčevac idealnim mjestom za izlet u prirodu. Stojčevac je prije rata bio poznat kao izletište komunističke elite, a upravo tu se nalazila i sarajevska rezidencija Josipa Broza Tita, koja je podzemnim tunelom bila povezana sa planinom Igman.

Na prostoru između Bentbaše i Kozije ćuprije, na istočnom ulazu u Sarajevo, nalazi se Dariva. Čitav taj kraj predstavlja najstarije šetalište ove vrste u Sarajevu. Dužina staze je osam kilometara, a smještana je u nekada teško prohodnom kanjonu Miljacke, čija je ljepota Sarajlijama postala vidljiva tek gradnjom pruge u vrijeme austrougarske monarhije.

Danas je ova šetnica zatvorena za promet motornih vozila i predstavlja divno i mirno mjesto za šetnju pored rijeke. Prostor je zaista bajkovit, a dok ima dnevnog svijetla ispunjen je uživaocima prirodnih ljepota, relaksacije i rekreacije. Šetalište Bentbaša-Dariva je postalo „Aleja ambasadora“, gdje su diplomati koji su boravili u BiH svojim rukama zasadili više od 150 stabala lipe, o čemu danas svjedoče i table s imenima tih diplomata.

U kompleksu nekadašnje kasarne „Safet Zajko“ u Sarajevu nalazi se Centar za edukaciju, sport i rekreaciju, namijenjen cijeloj porodici, penzionerima, sportistima i rekreativcima.

Centar je smješten u središtu sarajevske općine Novi Grad, udaljen samo pet minuta od tramvajskog i autobuskog saobraćaja. Povezan je s gradom pješačkim stazama i mostom izgrađenim u Nedžarićima, biciklističkim stazama i obnovljenom saobraćajnicom, pa građani do Centra mogu doći pješke, biciklom i automobilom.

U centru se nalaze fontana, šadrvan i ljetna pozornica namijenjena za kulturno-zabavne manifestacije, oko koje su postavljene ljetne bašte za posjetioce, a u blizini se nalazi prostor za fittnes na otvsssorenom. Ispunjen je zelenilom, šetnicama i klupama za sjedenje.

Komentari