Sarajevo za malu raju

Udruženje „Mali ambasadori“ prošle su godine iz ljubavi prema Bosni i Hercegovini i svemu lijepom što posjeduje, osnovali turistički radnici kako bi širom svijeta proširili glas o BiH i pozvali što više ljudi da je posjete. Udruženje se bavi pripremom aktivnosti za djecu, a u pitanju su obilasci grada Sarajeva i upoznavanje s kulturno-historijskim znamenitostima.

Projekat je nadmašio očekivanja svih koji su se odazvali učešću, jer se pokazao kao idealna prilika da djeca praktično nauče sve ono o čemu govore u školi. O uspješnosti projekta govori i činjenica da sarađuju sa oko 85 posto škola na području Kantona Sarajevo, a do sada je u projektu učestvovalo gotovo 3.000 djece.

Turističke ture

– Kažu da je Sarajevo toliko čarobno da je potrebno nekoliko života da se upoznaju sve njegove ljepote, bogatstva, mirisi, zvuci, čarolije. U Udruženju na plemenit način upoznajemo najmlađe članove našega društva s bogatstvom i čarima našega grada. Prije dvije godine pokrenuli smo projekat „Mali ambasadori Sarajeva“ gdje smo besplatno nudili predškolcima i osnovcima turističke ture grada – kaže Adnan Vlajčić, predsjednik udruženja „Mali ambasadori“, za magazin Visit BiH.

Ističe kako je cilj udruženja da se najmlađi educiraju o bogatom kulturno-historijskom nasljeđu, te da se od ranih faza razvoja svoje ličnosti upoznaju s kulturološkim razlikama.

-Smatramo da ovim razgledom ostvarujemo efekte koji su od velike koristi za širu zajednicu. Djeca će više cijeniti i čuvati svoj grad, te biti ponosna na sve ono što naš grad zapravo posjeduje. Vjerujemo da će projekat “Mali ambasadori” napredovati sve više i više, te da će se naši mali ambasadori kada odrastu rado sjećati vremena koje su proveli upoznavajući svoj grad – poručuje Adnan.

A kako njihov jedan obilazak grada izgleda? Adnan kaže da kreću ispred Agencije Insider, iz Ulice Zelenih beretki. Na Latinskoj ćupriji pričaju o atentatu, kod Careve džamije o osnivanju Sarajeva, zatim se obiđu Vijećnica, Inat-kuća i ulazi na Baščaršiju.

U Kazandžiluku se zaustavljaju u jednoj radnjici da djeca pogledaju čaroliju tog rijetkog zanata, a zatim se obiđe Sebilj. U Muzeju Brusa-bezistan je prva pauza za čaj, a onda se nastavlja prema Morića hanu i Begovoj džamiji. Nastavlja se prema Jevrejskoj sinagogi, Ferhadijom do Katedrale i završava ispred Pravoslavne crkve Presvete Bogorodice, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Dječiji atlas

Projekat „Mali ambasadori“ se realizuje od početka januara do kraja aprila. Prošlogodišnji projekat „Mali ambasadori Sarajeva“ se pokazao izuzetno uspješnim, budući da su gotovo svi termini bili popunjeni izuzetno brzo. Tokom pandemije, nažalost, nisu mogli u punom kapacitetu sprovesti projekat, te su privremeno obustavili aktivnosti koje su potom realizirali na društvenim mrežama preko kojih su komunicirali s pratiocima i redovito objavljivali nove sadržaje za mališane. Tako su učinili dostupnim i vodič “Sarajevo za djecu” u audio i video izdanju.

-Ogromnu pažnju izazvale su nagradne igre za najbolji literarni i likovni rad i moram reći kako smo uistinu presretni izuzetno velikim reachom i odzivom. Naše aktivnosti na internetu je pratilo skoro pola miliona mališana, a zaprimili smo više od stotinu dječijih radova među kojima smo trebali pronaći najbolji rad i prikladno ga nagraditi – ističe Adnan.

Najavljuje da uskoro biti objavljen i njihov prvi dječiji atlas Bosne i Hercegovine, u čijoj izradi su pomogla i sama djeca.

-Pored osnovnih značajki i znamenitosti BiH, u atlasu će se pronaći brojni radovi djece iz raznih krajeva naše zemlje, što literarni, što likovni, čime želimo pokazati beskrajno bogatstvo naše domovine, a ponajprije ljubav i ponos koje osjećamo prema našoj zemlji – kaže on.

Komentari