Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Penjački memorijal „Adnan Ćatić Ćata“ 1. septembra

Penjačka sekcija „Adnan Ćatović Ćata“, koja djeluje u sklopu Planinarskog društva „Skakavac“, Sarajevu donosi spektakularan događaj.

Na sarajevskoj Darivi, 1. septembra 2018. s početkom u 10:30 sati, održat će se penjački memorijal „Adnan Ćatović Ćata“.

Memorijal se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dijela i predstavlja svojevrsnu atrakciju koja obogaćuje turističku ponudu Sarajeva. Dariva je jedno je od rijetkih penjališta na prirodnoj stijeni u Evropi  a da se nalazi u gradskom području

Takmičarski dio memorijala se sastoji od toga da se takmičar popne na što više smjerova u zadanom vremenu a svaki od smjerova se boduje po težini. Pobjednik je onaj koji na kraju skupi najviše bodova a samo takmičenje je u skladu s pravilima Internacionalne organizacije sportskog penjanja.

Vrijedne nagrade za pobjednike memorijala su osigurali generalni sponzori: Outdoor Shop Sarajevo, Singing Rock (proizvođač alpinističke opreme) i Scarpa (proizvođač outdoor obuće). Osim generalnih sponzora, realizaciju Penjačkog memorijala podržalii su: Općina Stari Grad Sarajevo, Meggle, Fructal, Oktal Pharma, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Red Bull, Federalna uprava civilne zaštite, Perutnina Ptuj, Optički studio Loris, Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo, Brew pub, Visinski, XGBT, Nobel, LUK d.o.o. Grand Kafa, Lejla voda, Muscle Freak, Extreme sport klub Sarajevo.

U revijalnom dijelu memorijala zainteresovani će imati priliku da isprobaju penjanje po prirodnoj stijeni. Za to će biti obezbijeđena četiri smjera, potrebna oprema koja garantuje sigurnost, te pokazivači (instruktori).

Ovaj događaj je sjećanje na hrabrog, mladog čovjeka koji je ostavio dubok trag u afirmaciji sportskog penjanja i ekstremnih sportova u BiH. Ćata je bio primjer čovjeka koji nam je svima pokazivao da uvijek možemo iskusiti nešto novo, pomjeriti svoje granice, biti korisni zajednici i upravo zbog toga je osmišljen kao simbol druženja, širenja pozitivne energije, znanja i penjanja.

Penjačkim memorijalom „Adnan Ćatović Ćata“ želimo i promovisati zdrav životni stil, povratak prirodi, sportsko penjanje kao i penjalište Dariva koje postoji više od dvadeset godina i može biti iskorišteno za još bolju turističku promociju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Leave a comment