Skip to content Skip to footer

S radom počela kompanija City tour Peljto: City Sightseeing od sada dostupan i u Sarajevu

U Sarajevu je u petak, 18. maja, svečano počela s radom kompanija City tour Peljto, ekskluzivni nosilac City Sightseeing licence za Bosnu i Hercegovinu. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica i ličnosti iz političkog i javnog života.

Sarajevo sada ima novu atrakciju koju će moći da ponudi svim turistima koji dođu na jednodnevni ili višednevni boravak u ovom gradu. Radi se o svjetski poznatom projektu razgledanja grada na principu hop-on/hop-off i pod brendom City Sightseeing koji su prepoznali turističke potencijale i historijske znamenitosti naše zemlje. Vlasnici kompanije su Marika Hamdan Zakarya, Robert Maroš i Marika Strack. Predstavnik i nosioc licence u Sarajevu je kompanija City tour Peljto – u kojoj je izvršni direktor kompanije naš poznati bokser Mensur Peljto.

Ovaj vid prevoza nudi opciju kupovine jednodnevne, dvodnevne, sedmične, kao i specijalnih karti. Svaki turist koji kupi jednu od ponuđenih karti ima opciju da uđe na bilo kojoj stanici, da izađe gdje želi, te da se ponovo ukrca u neki od autobusa nevezano za lokaciju i vrijeme. Na ovaj način nudi se turistima da obiđu sve bitne znamenitosti i da ih detaljno istraže i uživaju u njima bez da imaju neka ograničenja ili da su vremenski uslovljeni.

Naime, ostvarena je saradnju sa oko 40 vanjskih partnera i saradnika, kao što su razni hoteli, restorani, muzeji, wellness centri i slično, u kojim turisti sa kartom ostvaruju jako velike dodatne popuste i uštede. Na ovaj način imaju jednu proširenu ponudu kako bi turisti imali što bolju uslugu, a grad Sarajevo predstavljen u što boljem svjetlu. Tu je i besplatna walking tour. To znači da će imati posebnog kvalifikovanog vodiča, koji će za njih organizovati posjetu i razgledanje samog centra Sarajeva, glavnih ulica, najznačajnijih građevina i naravno četiri glavne bogomolje, pošto je Sarajevo jedinstveno u svijetu i samo ono može da se pohvali da u 150 metara ima bogomolje četiri konfesije.

Standardna ruta kreće ispred Hotela Hills na Ilidži i ide prema Vijećnici nakon čega se ponovo spušta prema Ilidži. Ova ruta ima ukupno 21 stanicu. Planirana su i tri ogranka koja se nadovezuju na ovu rutu – jedan bi išao od Vijećnice prema novootvorenoj žičari, drugi prema vidikovcu Zmajevac preko Žute i Bijele tabije, a treći od Hotela Hills na Ilidži prema Tunelu spasa. Polasci su trenutno svakih pola sata, ali u punoj sezoni juli-septembar, polasci će biti svakih 15 minuta.

Gradsko razgledavanje počelo je 1999. godine u Sevilli, Španija. Počevši sa samo četiri ture u 2000. i na početku kao joint venture između britanskog zastava Bus i novoosnovanog razgledanje grada Španije, razgledanje grada sada je postalo prepoznatljiv brand u gotovo 100 mjesta širom svijeta koja se protežu na šest od sedam kontinenata. Franšizni koncept gradske razglednice pokrenut je na svjetskom turističkom tržištu 1999. u Londonu, Engleska.

Do 2000. godine poslovanje se proširilo uvođenjem UK turneja u Bath, Londonu, Edinburghu i Yorku te daljnje širenje u Španiji, Australiji i novim lokacijama, kao što su Istanbul, Turska i Kopenhagena, Danska, a nakon njih slijede nove ture u Italiji. Godine 2000. pokrenut je sofisticirani sistem za online rezervaciju.

Leave a comment