Recepti Armina Jašarija

Armin Jašari FOTO: IVAN ŠEBALJ

Slastičarska krema

Sastojci: 500 ml mlijeka, 1 mahuna vanilije ili 1 kašika ekstrakta vanilije, 100 g šećera, 4 žumanca, 50 g škrobnog brašna.

Postupak pripreme:

  1. Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml, a ostalo stavite u zdjelu zajedno sa sjemenkama iz mahune vanilije ili ekstraktom i zagrijte do vrenja.
  2. Pomiješajte škrob, šećer i žumanca sa ostatkom mlijeka dok ne dobijete jednoličnu pastu. Kada mlijeko prokuha, dio ulijte u pastu od jaja i brzo promiješajte, a zatim smjesu prebacite u lonac sa vrelim mlijekom brzo miješajući pjenjačom.
  3. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete gustoću pudinga.
  4. Vruću kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladite.
  5. Ako želite laganiju kremu, u hladnu kremu umiješajte umućeno slatko vrhnje.

Ganache krema

Sastojci: Sastojci: 300 g čokolade za kuhanje, 200 ml neumućenog slatkog vrhnja.

Postupak pripreme:

  1. Čokoladu izlomite i otopite u mikrovalnoj pećnici 12-15 minuta na 180 W.
  2. Izmiješajte da bude glatka.
  3. Dolivajte malo pomalo zagrijano slatko vrhnje sve vrijeme miješajući.
  4. Sipajte u teglu, pa nakon što se prohladi na sobnoj temperature, stavite u frižider da se stisne.

Osnovni biskvit za torte i kolače

Sastojci: 8 jaja, 10 kašika šećera, 1 vanilija šećer, 5-6 kašika vode, 1 kašika ulja, 10 kašika glatkog brašna, 1 prašak za pecivo.

Postupak pripreme:

  1. Odvojite bjelanca i umutite ih u čvrsti snijeg. Izmiksajte žumanca sa šećerom i vanilija šećerom dok ne postanu pjenasti.
  2. Potom miješajući smjesi dodajite kašiku po kašiku vode, zatim postepeno umiješajte umućeni snijeg bjelanaca. Na kraju dodajite brašno i prašak za pecivo postepeno kašikom uz neprestano miješanje dok se smjesa ne sjedini.
  3. Biskvit izlijte u okrugli kalup za torte, obložen masnim papirom, i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stupeni dok ne postane zlatnosmeđe boje.
  4. Biskvit možete nadograditi jagodama i šlagom, domaćim džemom ili od njega napraviti tortu od čokolade.

Linzer torta

Sastojci: 200 g brašna, 180 g maslaca, 120 g šećera, 4 žumanca, malo praška za pecivo, 160 g mljevenih lješnika ili badema, pola kašičice cimeta, kora jednog limuna, žele od brusnice, rum, 1 razmućeno jaje.

Postupak pripreme:

Od brašna, maslaca, šećera, žumanca, praška za pecivo, lješnika ili badema, cimeta i kore od limuna umijesite tijesto. Nakon što ste ga dobro umijesili, zavijte ga u papir i ostavite 30 minuta u frižider.

Tijesto isijecite na dva dijela. Prvu polovinu tanko razvaljajte i stavite u oblik za tortu, prekrijte tankim slojem želea od brusnice i poprskajte malom količinom ruma.

Iz druge polovine tijesta napravite kolut i izrežite tanke duge trake. Kolut ćete staviti na ivice torte, a trake u pravilnim razmacima u obliku rešetke položite na žele od brusnice.

Trake i kolut premažite razmućenim jajetom, kolut ukrasite bademom ili lješnikom isjeckanim na listiće i pecite tortu 30 minuta na temperaturi od 190 stepeni.

Facebook Komentari