Skip to content Skip to footer

Rame uz rame s evropskim ski-centrima: Na Jahorini ove zime garantovan dobar provod

S ciljem da ih porede s evropskim ski-centrima, Olimpijski centar Jahorina i ove godine svim posjetiteljima nudi pregršt mogućnosti za nezaboravno zimovanje. Zimska sezona otvorena je 7. decembra kada je nastupio britanska pop zvijezda Bryan Ferry.

Novina je i manifestacija Rambotour na skijama, s Rambom Amadeusom koji će zabavljati skijaše i goste.

Olimpijski plamen

Na Jahorini će se 19. januara obilježiti i World Snow day. A ove godine sezonska ski-karta važit će na 350 kilometara staza u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Da ove sezone posjetiteljima ugođaj bude potpun od 30. novembra 2019. godine na raspolaganju gostima je gondola dužine 1.000 metara, s 30 kabina za po deset osoba, što znači po satu 2.700 putnika. U funkciji je i lift Poljice, kapaciteta 1.200 putnika po satu.

Planinski bob dužine 2,5 kilometra sa 70 sanki kapaciteta 320 putnika po satu je u funkciji. Sredinom oktobra završeno je i osvjetljavanje svih staza, a radilo se i na ambijentalnom uređenju oko jezera. Izgrađene su i tri nove staze, te postavljeni i novi vjetrosistemi na stazama.

Poboljšan je i sistem naplate, zamijenjene su sve kapije, uređen web shop i izvršena je dopuna ski-karata. Završeno je i novo jezero na Poljicama kapaciteta 2.000 metara kubnih, a s ciljem sakupljanja bujične vode i dopunjavanje vodom velikog jezera.

Na polaznoj stanici kabinske gondole kao posebna zimska atrakcija sa ledenim skulpturama bit će postavljena Ledena fontana. Početak i kraj sezone će označavati olimpijski plamen, koji će biti smješten na platou Poljice, kao simbol olimpijskog duha.

Novi hoteli

Uprava ovog centra u narednom periodu planira izgraditi najdužu gondolu na Balkanu koja bi povezala Sarajevo s Jahorinom tokom zimskog, ali i ljetnog perioda. U toku je priprema dokumentacije, a polazna stanica bi se trebala nalaziti u blizini Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, a planirana je izgradnja dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima.

I dok se čeka na ovaj važan projekat Uprava Olimpijskog centra Jahorina ne čeka već radi kako bi privukli što veći broj gostiju, pa su smještajni kapaciteti za nadolazeću zimsku sezonu već skoro popunjeni. A u toku je izgradnja i novih hotela na šest lokacija.