Skip to content Skip to footer

Prvi u ovom dijelu Evrope: Uskoro sa Aerodroma Sarajevo na Jahorinu gondolom

Izgradnja kabinskih gondola koje su najatraktivnije i najkorisnije rješenje za prevoz skijaša, kao i gostiju i turista koji nisu skijaši, strateški je važan projekat, kazao je direktor Olimpijskog centra “Јahorina” Dejan Ljevnaić.

Govoreći o planiranoj izgradnji gondole koja će povezati Jahorinu sa Istočnim Sarajevom i Aerodromom Sarajevo, Ljevnaić je kazao da je riječ o jedinstvenom projektu.

– Pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom dijelu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najsigurniji način prevezu do Јahorine i zimi i ljeti – naglasio je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, u toku je prikupljanje dokumentacije i zemljišta, a gradnja će početi nakon završetka ovih aktivnosti, osiguranja sredstava i sprovođenja javnih nabavki.

– Realizacijom ovog projekta bit će moguć prevoz sa aerodroma do Јahorine, jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini Međunarodnog aerodoma Sarajevo – rekao je Ljevnaić.

On je dodao da su koristi od projekta velike i ogledaju se u lakšem pristupu Јahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini. Ova gondola će, osim što će biti jedinstvena turistička atrakcija, doprinijeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila, kao i sigurnosti svih korisnika, saopćeno je iz Olimpijskog centra.

– U planu su i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima – navodi se, između ostalog, u saopštenju OC Jahorina.

Leave a comment

0/100