Skip to content Skip to footer

Projekt “100 najvećih u BiH” dobio značajnu podršku

Sarajevo će u septembru još jednom biti centar promocije najuspješnijih domaćih kompanija. Tako će najvažniji poslovni projekt u našoj zemlji, “100 najvećih u BiH”, po 32. put ugostiti predstavnike “crema de la crema” domaćeg biznisa, uspješnih privrednika, vrhunskih menadžera, uglednih vladinih zvaničnika i diplomata i novinara.

Prateći kontinuirano privredna kretanja u Bosni i Hercegovini i regionu, te stavljajući akcenat na to ko su generatori razvoja ekonomija, “Poslovne novine” i ove godine, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i analitičkim partnerom LRC d.o.o. iz Sarajeva, realizuju ovaj značajni projekt.

Kažu da najveći prepoznaju najveće, pa stoga i ne čudi da su dugoročnu podršku “100 najvećih u BiH” dale i kompanije  Addiko Banka d.d. Sarajevo i Euroexpress d.o.o. Banja Luka, s kojima su “Poslovne novine” potpisale vrijedan ugovor o saradnji.

Saradnja je ozvaničena na konferenciji za medije, koja je održana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, potpisivanjem ugovora kojoj su prisustvovali direktor Poslovnih novina d.o.o. Emil Kučković, predsjednica Uprave Addiko Banke d.d. Sarajevo Sanela Pašić i direktor sektora logistike EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka Nenad Šehovac.

Ovom prilikom najavljena je višemjesečna kampanja za najuspješnije kompanije, koja će svoju završnicu imati na gala svečanosti “100 najvećih u BiH” pred oko 450 zvanica. Kompanijama koje budu ostvarile najbolje rezultate u kategorijama po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama, kao i najboljima po djelatnostima, biće dodijeljena posebna priznanja.

Podsjetimo da je projekt “100 najvećih” već izašao iz okvira BiH i postao regionalan prodajom franšize u Crnu Goru i Srbiju, s tendencijom širenja i na ostale zemlje regiona. Tako će se 30. maja, u Podgorici, po drugi put zaredom održati i gala svečanost “100 najvećih u Crnoj Gori”.

Budućnost regije je u ekonomskom razvoju, a najuspješniji privrednici već su otvorili puteve ekonomske suradnje i žele zajednički ekonomski prostor kako bi ojačali kapacitete.

Upravo su vodeći menadžeri iz Adria regije, kao i privrednici sa projekata „100 najvećih u BiH“ (www.100najvecih.ba), „100 najvećih u Crnoj Gori“ (www.100najvecih.me) i „100 najvećih u Srbiji“ (www.100najvećih.rs) prepoznali ovaj projekt kao jedan od vodećih u regionu.

REKLI SU…

Alena Ahmetspahić–Fočo, direktorica projekta “100 najvećih u BiH”:

“Na osnovu 33.097 završnih računa koje su privrednici predali nadležnim agencijama uradićemo opsežnu analizu koja će pokazati ko su generatori rasta u BiH. Promocija uspješnog poslovanja kompanija i privrednih potencijala naročito je značajna u vrijeme kada nam je cilj zadržati radnu snagu i mlade da ne napuštaju našu zemlju, dok su rang-liste i analize djelatnosti osnov za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka i praćenje ekonomskih kretanja. Značajno je istaknuti da ove godine na rang listama imamo 315 kompanija koje prošle godine nisu bile rangirane”.

Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH:

“Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine nastavlja sa pružanjem podrške ovom značajnom projektu koji je izašao van granica BiH i postao regionalan. Uprkos nezahvalnoj situaciji u kojoj bosanskohercegovačke kompanije posluju, raduje činjenica da one ipak rastu. U 2018. godini je 33.097 kompanija ostvarilo ukupan prihod od prodaje u iznosu od 69 milijardi KM što je za 5% više nego u 2017., dok je prihod od izvoza u 2018. godini iznosio 10.9 milijardi, a što je u odnosu na 2017. godinu za 8% više. Ovo bi trebao biti signal svim akterima u državi da trebaju ubrzati reformske procese, te zajedno raditi na smanjenju i ukidanju parafiskalnih nameta, unapređenju poslovne klime, odnosno kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, i što je najvažnije, raditi na unapređenju imidža BiH, a sve u cilju pružanja pomoći i podrške našim kompanijama kako bi njihovi rezultati bili još bolji”.

Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d.o.o. i izvršni direktor LRC d.o.o. analitičkog partnera na projektu 100 najvećih u BiH:

“Preliminarni podaci pokazuju da je rangiranjem obuhvaćeno 737 kompanija, velikih, srednjih i malih, što je 2% ukupnog broja firmi koje su predale završne račune za 2018. One generišu 45% ukupnog prihoda BiH, 62% ukupnog izvoza BiH, i 54% ukupne dobiti, te zapošljavaju 27% radne snage naše zemlje. Projekt ‘100 najvećih u BiH’ kao i ostali projekti za koje LRC radi analitiku promoviraju važnost transparentnog poslovnog izvještavanja, a analize koje radimo pokazuju upravo da ove rangirane kompanije čine okosnicu ekonomije BiH. Veliko je zadovoljstvo raditi na ovakvom projektu gdje se svake godine kroz egzaktne pokazatelje upoznamo sa nosiocima ekonomskog razvoja u BiH”.

Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Banke:

“Addiko banka nastavlja sa podrškom projektu izbora 100 najvećih kompanija. Ove, kao i prošle godine, veliki broj klijenata Addiko Banke našao se na listama ‘100 najvećih u BiH’, te nam je zadovoljstvo podržavati naše klijente u uspješnom razvoju. Kroz naše poslovanje nastojimo bh. ekonomiju učiniti jačom i zdravijom i učestvovati u afirmaciji uspješnih domaćih, ali i inostranih kompanija koje posluju u BiH”.

Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brze pošte Banja Luka, nije mogao prisustvovati konferenciji za medije, ali poslao je pismo podrške i izrazio zadovoljstvo što upravo njegova kompanija dugi niz godina daje značajnu podršku projektu „100 najvećih u BiH”:

“EuroExpress brza pošta je ove godine, četvrti put, partner manifestacije  “100 najvećih u BiH”. Ponosni smo što imamo priliku da podržimo jedan od najvećih ekonomskih događaja u našoj zemlji, koji promovira transparentno i uspješno poslovanje privrednih subjekata u BiH, ali i u regionu. EuroExpress brza pošta je prošle godine bila dobitnik prestižnog priznanja u svojoj djelatnosti kao najuspješnija kompanija. Ovo priznanje je rezultat dugogodišnjeg uspješnog rada svih naših zaposlenih koji, svojim zalaganjem i posvećenošću, godinama održavaju kompaniju na poziciji najpoželjnijeg partnera u pružanju kurirskih usluga u zemlji. Partnerstvo EuroExpress brze pošte sa Poslovnim novinama postalo je tradicija, jer sam uvjeren da projekt ‘100 najvećih u BiH’ dodatno motivia i ohrabruje domaće kompanije u nastojanjima da koračaju stazama uspješnih, stabilnih i jakih privrednika i poslodavaca, stvarajući bolji poslovni ambijent za sve građanje naše zemlje”.

Leave a comment