Skip to content Skip to footer

Prepoznatljiv brend bosanske Krajine: Banja Luka – Središte avanturističkog turizma u regionu

Avanturistički turizam je u vrhu turističke ponude Banje Luke, a ekstremni sportovi privlače sve veći broj turista i prepoznatljiv su brend ovog kraja. Specifične prirodne okolnosti omogućile su da se u Banjoj Luci razviju avanture na kopnu, u zraku ali i na kopnu.

Od avantura na vodi posebno se ističu rafting, te vožnje kajakom i dajakom. Avanture na kopnu organizuju se u vidu slobodnog penjanja, brdskog biciklizma, pješačenja i vožnje kvadovima, dok su za zračne avanture vezani paraglajdinga i tandem skokovi.

NOĆNI RAFTING

U Turističkoj organizaciji Banje Luke (TOBL) objašnjavaju da ovo područje posjeduje povoljne prirodne i izgrađene motive za razvoj i unapređenje ovog oblika turizma.

– Skup svih oblika avanturizma na malom geografskom području predstavlja veliku prednost Banje Luke u odnosu na slične destinacije avaturističkog turizma u regiji. Na formiranje i razvoj avanturizma uloženo je mnogo sredstava što Evropske komisije, što domaćih institucija i to je rezultiralo izgrađenom infrastrukturom koja u mnogim segmentima prevazilazi ostale elemente turističkog proizvoda. Posebno ističemo infrastrukturu koja omogućava noćni rafting, jer osvjetljena rafting staza predstavlja svjetski raritet – naveli su u TOBL-u.

Rafting je zasigurno najveći avanturistički potencijal. Banja Luka je regionalni rafting centar i u njoj se od 2006. godine nalazi sjedište Regionalne rafting lige. Vrbas je jedna od samo nekoliko rijeka u svijetu koje zadovoljavaju uslove za sve discipline u ovom sportu.

– Sve ovo je više nego dovoljno razloga za uživanje u smaragdnoj i kristalno čistoj vodi. Turistički rafting na Vrbasu moguć je tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme je proljeće i ljeto – napominju u TOBL-u.

„Vrbas Adventure Resort“ ima infrastrukturu koja posjetiocima omogućava da uživaju u dnevnom i noćnom spuštanju niz brzake i bukove. U ponudi su tri dužine spusta i to Zvečaj-Karanovac u dužini od pet kilometara, zatim 11 kilometara rute Ada-Karanovac, te ruta Bijeli buk-Karanovac u dužini od 21 kilometar.

U banjalučkom Rafting klubu „Kanjon“ ponosno ističu niz aktivnosti koje su organizovali s ciljem promocije sportova na vodi i ekstremnih sportova uopće, i to ne samo u srednjem toku rijeke Vrbas , nego i cijeloj BiH.

– Banja Luka, Vrbas i Bosna i Hercegovina su postale regionalnim središtem avanturističkog turizma i ekstremnih sportova. Dokaz za to je Svjetsko rafting prvenstvo ‘WRC Banjaluka Vrbas 2009’, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od Olimpijskih igara održanih 1984. do danas – ocijenjuju.

VOŽNJA DAJAK ČAMCIMA

Kada je riječ o avanturama na vodi, ne treba zanemariti još jednu banjalučku atrakciju – vožnju dajak čamcima, posebno prilagođenim za brzake Vrbasa. Dajak je jedan od glavnih simbola i čuvara tradicije Banje Luke, a nazivaju ga i „banjalučkom gondolom“ koja je sa svojim specifičnostima vezana isključivo za krajišku ljepoticu.  Dug je od šest do devet metara i ima krmu i špic. Izrađuje se od bagrema, hrasta ili jasena, a ključna specifičnost je da se ovaj vrbaski čamac gura dajakom.

Kada su u pitanju avanture u zraku, Banjalučani turistima najprije preporučuju paragliding. Jugozapadni dio grada je, zbog konfiguracije planinskog terena i povoljnih vjetrova, idealna destinacija za paragliding koju posjećuje sve više zaljubljenika. Iskusni letači iznova se vraćaju, a onima koji bi da se vinu u svijet paraglidinga, na usluzi je škola letenja i tandem let. Dva poletišta na području grada se nalaze na Manjači i u Krminama.

Za one koji čak i u avanturizmu, ipak žele ostati na čvrstom tlu, u Turističkoj organizaciji Banje Luke preporučuju pješačenje i brdski bicklizam. Za to je posebno pogodan jugozapadni dio grada, odnosno sjeverni dio dinarskog sistema, koji se od urbane zone spušta u ravnicu Lijevče polja, kao i Kozaru.

– Blagi tereni, očuvana priroda, te kulturne i prirodne turističke znamenitosti pružaju izvrsne uslove za lagano i srednje teško pješačenje, kao i upoznavanje prirodnih i kulturnih karakteristika područja. U ponudi je nekoliko pješačkih i ruta za brdski biciklizam koje se mogu kombinovati s ostalim avanturističkim aktivnostima. Rute su različitih dužina i stepena težine, od lakih dužine deset kilometara, pa do zahtjevnijih dužine do 80 kilometara – istakli su u TOBL-u.

BANJALUKA (AA) – Tradicionalna 62. manifestacija “Ljeto na Vrbasu” završila se danas u Banjaluci, trkom dajak i kajak čamaca, te izborom najljepšeg čamca sa dajakom, javlja Anadolu Agency (AA). (Miomir Jakovljević – Anadolu Ajansı)

Leave a comment

0/100