Skip to content Skip to footer

Predstavljeni rezultati poslovanja bonitetno pouzdanih kompanija

Nije važno da li ste mala ili velika kompanija – pouzdanost je univerzalna vrijednost, a kada govorimo o projektu ”Pouzdanost” zasnovana je isključivo na konkretnim rezultatima analize poslovanja koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije.

LRC BIS je prije četiri godine pokrenuo ovaj projekt vjerujući u snagu bh. kompanija sa kojima gradi snažne i dugoročne odnose, a u saradnji sa Poslovnim novinama priča priče o uspjehu i afirmira one najbolje vrijednosti koje bi trebale biti glavne osobine uspješnih i onih koji to žele biti. Suorganizator projekta i ove godine je BBI banka i njen BBI VIP Business Club, dok je specijalni partner Express Courier d.o.o. – licencirani zastupnik za UPS u BiH.

Od 32.292 bh. kompanije koje su predale završne račune za prošlu godinu, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine. Koliku važnost one predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerovatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu, a zanimljivo je istaknuti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine mala i srednja preduzeća.

-Priča o uspjehu, napretku, povjerenju i pouzdanosti i ove godine okuplja samo one najbolje iz poslovnog svijeta BiH. Kada smo krenuli sa cijelom pričom o bonitetnoj pouzdanosti, željeli smo stvoriti brend i ideju koja će zaživjeti među privrednicima i bh. javnosti i nije nam trebalo mnogo vremena da jednoglasno izaberemo termin ‘pouzdanost’, koji će sve te vrijednosti uokviriti u jednu riječ. LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo te informacije su temelj projekta ‘Pouzdanost’, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena – rekao je izvršni direktor LRC-a Emil Kučković.

Predstavljajući stanje ovog segmenta bh. ekonomije u 2017. godini, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo, posebno je naglasila da kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine ima čak 1.720 kompanija.

-Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, da je vjerovatnoća da će u idućoj godini zabilježiti blokadu transakcijskog računa vrlo mala, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima. Također, pored višemjesečne medijske kampanje, jednodnevne konferencije, ove godine prvi put ćemo izdati i specijalnu publikaciju o bonitetno pouzdanim kompanijama, u kojoj ćemo rangirati ne samo one u BiH, nego i u regionu, a sastavni dio publikacije biće i rubrika posvećena ženama u biznisu – kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Suorganizator projekta drugu godinu zaredom je Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club.

-Strategija BBI banke je podrška razvoju privrede u BiH i povećanju proizvodnih kapaciteta domaćih kompanija. Naše poslovanje temeljimo na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, stoga nas raduje da možemo podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije. Ohrabruje činjenica da je u odnosu na prošlu godinu zabilježn rast bonitetno pouzdanih kompanija, a BBI banka, kao finansijska institucija koja pomaže i podržava sve korisne ideje i projekte, rado će pomoći dobitnicima zvijezda bonitetne pouzdanosti da nastave i dalje rasti. Za njih smo spremili posebne pogodnosti, jer BBI banka je pouzdan partner, pouzdanim kompanijama – kazao je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.

Specijalni partner projekta je kompanija Express Courier d.o.o. koja brzo i efikasno pruža usluge distribucije pošiljki na teritoriji BiH, ali i inostranstva i jedini je ovlašteni zastupnik za UPS u BiH.

-Biti pouzdan prvenstveno znači biti iskren, voditi brigu o ljudima sa kojima radite, poslujete, ostvarujete poslovni odnos i partnerstvo. Express Courier ima za cilj da bude prepoznat kao pouzdan partner, dostojan svih izazova tržišta i kompleksnosti branše. Zato nam konferencija svima može i treba poslužiti kao prilika za nove poslovne kontakte i dogovore za uspješne buduće realizacije. Veoma je bitno za nas da slovimo kao pouzdan partner, da nas kao takvog prepoznaju na tržištu, ali je podjednako bitno i da se mi možemo uvjeriti u pouzdanost naših partnera, što Certifikat bonitetne pouzdanosti osigurava. Na osnovu mog iskustva i poslovanja na tržištu BiH, istaknuo bih slijedeće: Poslovati sa pouzdanim kompanijama, ne čini samo posao lijepim, nego i logičnim – istaknuo je Mirza Bavčić, direktor kompanije koja u posljednje tri godine bilježi rast svih ključnih finansijskih parametara.

Privrednim subjektima iz BiH sa bonitetnom ocjenom 4 i 5 biće uručen certifikat i Zvijezda bonitetne pouzdanosti 28. novembra, kada će biti održana cjelodnevna konferencija posvećena najpozitivnojoj privrednoj priči u regiji.

Leave a comment