Skip to content Skip to footer

Predstavljeni potencijali za razvoj specifičnih vrsta turizma u TK

Manifestacija “Turistički forum 2017” koja se danas održava u Tuzli nastavljena je panelom “Perspektive razvoja specifičnih vrsta turizma u TK”.

Stručni saradnik za marketing i razvoj JP Međunarodni aerodrom Tuzla Rialda Praić-Gluhić naglasila je da je potrebno skrenuti pažnju institucijama da je neophodno što više animirati turističke konzumente u evropskim zemljama, zahvaljujući kojima i oni povećavaju broj svojih rotacija.

– Međunarodni aerodrom Tuzla je u svom planu poslovanja za tekuću godinu predvidio rast od 30 posto u odnosu na 2016., što je realizirano već sada u 10. mjesecu – rekla je Praić-Gluhić i precizirala da njihov promet putnika zaključno s 1. oktobrom 2017. iznosi više od 400.000.

Dodala je da će aktuelnim proširenjem terminalne zgrade proširiti kapacitet aerodroma što će im omogućiti da nesmetano opsluže do 700.000 putnika godišnje.

– Uz adekvatnu turističku ponudu i saradnju nadamo se velikom porastu broja putnika na našim čarter letovima – istakla je Praić-Gluhić.

Vlasnik turističkog i sportsko-rekreativnog kompleksa “Orion” iz Srebrenika Mato Jurić naveo je da Tuzlanski kanton ima velike predispozicije za razvoj turizma ali problem predstavlja što ta regija još malo “stidljivo” gleda na razvoj turizma jer je prije rata bila industrijska i rudarska.

– Sve te potencijale treba umrežiti i napraviti jednu cjelinu kako bismo svi zajedno radili na promociji turizma i promociji Tuzlanskog kantona – kazao je Jurić.

Od prepreka za ostvarivanje tog cilja naveo je nedorečene zakone iz oblasti turizma ali su u posljednjim godinama Vlada TK i resorno ministarstvo napravili značajan napredak na tom polju.

Leave a comment