Skip to content Skip to footer

Povodom Svjetskog dana srca: Unosite li dovoljno magnezija

Magnezij ima veliki značaj za kardiovaskularno zdravlje. Budući da se ispitivanjima magnezija redovnim krvnim pretragama ne može dobiti uvid u njegovo stvarno stanje u stanicama, većina slučajeva nedostatka magnezija ostaje neotkrivena.

O tom, neprepoznatom deficitu magnezija, kao moguće glavnom pokretaču kardiovaskularnih bolesti, te njegovoj upotrebi u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti, piše se u člancima objavljenima ove godine, u časopisu Britanskog kardiovaskularnog društva, Open Heart.

Znanstvenici ističu da je većina ljudi modernog doba u povećanom riziku nedostatka magnezija, kako zbog smanjenog sadržaja magnezija u hrani i prevelikoj konzumaciji rafiniranih namirnica,  tako i zbog upotrebe lijekova koji potiču njegovo izlučivanje iz organizma. S manjkom magnezija povezuju se također stres i alkoholizam.

Preporučeni unos magnezija iznosi 375 mg dnevno, a njegovi dobri prirodni izvori su orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće i prirodna mineralna voda bogata magnezijem.

Leave a comment

0/100