Posjeta Bosanskoj Krajini: Ah, ta rijeka Una

Inicijativa “Odmori u BiH“, osmišljena kao prva pomoć turističkom sektoru BiH, grupu bh. novinara vodila je u Krajinu, prvu od osam planiranih destinacija, koja je idealna za ljetovanja u domovini. U vrijeme kada pandemija koronavirusa zatvara granice, postavlja pravila i poziva na distancu, kada je ekonomski i turistički sektor na koljenima, godišnji odmor u domovini odraz je čistog patriotizma, a BiH, iako geografski mala zemlja, prepuna je prirodnih i kulturno-historijskih ljepota koje vrijedi istražiti i upoznati.

Krajina, nadaleko poznata po netaknutoj prirodi, ukusnoj domaćoj hrani, gostoprimstvu domaćina, smaragdno zelenoj rijeci Uni, pravi je izbor za one koji žele šetati puteljcima gdje se “vile igraju“, udahnuti svježi zrak, čitati knjigu na ležaljci, zaploviti brodicom kroz srce Japodskih otoka, uživati u vožnji kvadovima pored suncokreta, ili uploviti u srednjovjekovne dvorce kojih je sjeverozapad BiH prepun. Odmor za oči su i slapovi rijeka Une i Plive, gledali ih sa Štrbačkog buka, Martin Broda, Japodskih otoka, Kostelskog buka…

Ljuti Krajišnici

Četverodnevno putovanje krenulo je iz Sarajeva. Prva pauza bila je u konobi Slapovi, na rijeci Plivi u Jajcu, gdje je vrijeme stalo, “zarobljeno“ u prirodnom hladu, između visokog drveća, gdje tišinu prekida samo žubor vode, na koji se lako naviknuti poslije gradske gužve.

Odmor za oči i dušu, istog dana, bila je i posjeta seoskom domaćinstvu Čardaklije, nedaleko od Bosanskog Petrovca, gdje stari mlinovi još melju žitarice, a potom i Martin Brodu, u okviru Nacionalnog parka Una, gdje veličanstveni vodopadi, koji se presijavaju na sunčevim zrakama, prave sliku koja ostaje duboko urezana u sjećanju.

Prvi dan „novinarske odiseje“ Krajinom završen je smještajem u turističkom naselju “Natura Art”, iza kojeg se krije moderan hotel, s prelijepim pogledom na rijeku Unu. Drugi dan bio je rezerviran za Japodske otoke, srcoliku atrakciju na Uni, zemlju Japoda, borbenog ilirskog plemena koje je naseljavalo ovaj kraj i po kojem je nastao naziv “ljuti Krajišnici”.

Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, gdje pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“. U prirodnom okruženju Japodskih otoka, tu je restoran u kojem se serviraju domaći gastro specijaliteti, a samo nekoliko koraka dalje, na širokom travnjaku, pod otvorenim nebom prikazuju poznati filmski naslovi, dok se oko vas igraju zečevi, vjeverice, mačke i bambi.

Šatori, vikendice, drvene kućice uz rijeku i kućice na drvetu, smještaj su za one koji požele u ovom raju provesti noć, a po danu, jedna od atrakcija, koja se ne propušta, je i vožnja drvenim brodicama, gdje se u srcu Une ispija prava bosanska kafa. Nakon Japodskih otoka, istog dana, posjetili smo i čuveni Štrabački buk, do kojeg se dolazi šumskim putem, makadamom, što je opet posebna 14 kilometara duga avantura, nakon koje slijedi veličanstveni 24 metra visok vodopad na rijeci Uni.

Dvorac iz bajke

Dan je završio ručkom na lađi restorana „River Dock“ u naselju Ripač, a potom odmorom u hotelu „Emporium” koji se po usluzi i smještajnom kapacitetu ništa ne razlikuje od svjetskih hotela. Treći dan u Krajini su u društvu vodiča Asmira Piralića obišli smo znamenitosti Bihaća sa stankom u Muzeju AVNOJ-a, i na Jotanovim otocima, koji će naredne godine, zahvaljujući grupi entuzijasta iz Udruženja sportskih ribolovaca Bihać, biti mjesto održavanja Svjetskog prvenstva u ribolovu.

Nakon predaha uslijedila je posjeta tvrđavi Ostrožac – prelijepom srednjovijekovnom dvorcu, smještenom nadomak grada Cazina. Kada se pogleda iz daljine, sa svojim jakim zidinama i visokim tornjevima, predstavlja dvorac nalik na onaj iz bajke, u kojem su nekoć boravili plemići i vladari.

Dvorac je od 13. vijeka pripadao kneževskoj porodici Babonjićima Blagajskim. Osmanlijama je navodno trebalo 100 godina da osvoje ovaj grad, a bezuspješno ga je pokušavala osvojiti i Habsburška monarhija. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u dvorcu je bio smješten NOR na čelu sa Josipom Brozom Titom i Vladimirom Nazorom, da bi poslije bio pretvoren u Dječiji dom sa školom u dvorištu. Tokom posljednjeg rata pretrpio je značajna oštećenja, no prelijepi park dvorca prepun umjetničkih skulptura, cijeli ambijent još čini čarobnim.

Treći dan u Krajini završio je obilaskom Bosanske Krupe – starog dijela grada i Zelenih otoka, večerom u restoranu „Alga” i konakom u hotelu “Zlatna nit”, koji, udaljen od grada nekoliko kilometara, i izdvojen od ostatka svijeta, idealan je za one koji žele odmoriti od mobitela i interneta. Četiri dana nisu dovoljna da bi se obišla Krajina, posebno jer se u njoj nalaze još mjesta koja vrijedi posjetiti.

Komentari