Skip to content Skip to footer

Po 100 najvećih kompanija regiona oprihodovalo ukupno 111 milijardi eura

Skoro 111 (110.937) milijardi eura ukupan je prihod koji je tokom prošle godine ostvarilo po 100 najuspješnijih kompanija u šest zemalja regiona. Pokazali su to rezultati analize koju je za Poslovne novine uradila bonitetna agencija LRC iz Sarajeva. Analiza je temeljena na podacima najvećih bonitetnih agencija iz zemalja regiona.

Najviše je oprihodovalo 100 najvećih kompanija u Sloveniji, i to 31.615 milijardi eura, za kojima slijede najbolja preduzeća u Hrvatskoj sa ukupno ostvarenih 29.338 milijardi eura i Srbiji sa 25.324 milijardi eura. Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu, a 100 najvećih preduzeća po prihodu u našoj zemlji ostvarilo je ukupno 11.961 milijardi eura, slijede Makedonija sa ostvarenih 8.996 milijardi eura i Crna Gora sa 3.704 milijardi eura.

Zahvaljujući Protokolu o saradnji između LRC d. o. o. Sarajevo i bonitetnih agencija iz regiona (BI Consulting /Crna Gora/, EBonitete /Slovenija/, CUBE Risk Management /Srbija/, EL Concept /Hrvatska/, Target Group /Makedonija/), Poslovne novine će u septembru objaviti specijalno izdanje 100 najvećih u BiH u kojem će predstaviti rezultate poslovanja kompanija iz BiH i regiona.

Mnogi ekonomski analitičari složni su u tome da će region imati veliki problem ako se zapadnobalkanski prostor ne uredi tako da funkcionira kao jedinstveno tržište i ako se ne otklone kočnice nesmetanoj trgovini. Na lokalnom nivou, tržišta kapitala u regionu još nisu zauzela pripadajuće mjesto i ulogu, a regionalni nivo zahtijeva produbljivanje međusobne saradnje regionalnih tržišta, odnosno postizanje povoljnije pozicije u budućoj integraciji sa razvijenijim tržištima.

Većina analiziranih država imala je pozitivna ekonomska kretanja ali je tempo njihovog razvoja bio daleko od jednakog. Prošle godine je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori generalno zabilježeno solidno poslovanje velikih kompanija, a za oporavak ekonomija ovog regiona svakako su zaslužni i domaći potrošači, čija kupovna moć već neko vrijeme raste. Privatna potrošnja povećana je, prije svega, zahvaljujući smanjenju nezaposlenosti, odnosno rastu životnog standarda stanovnika ove teritorije. Svi nabrojani faktori zajedno utjecali su pozitivno na razvoj regionalnih preduzeća.

Osnivanjem prve zajedničke privredne institucije u regionu, Komorskog investicionog foruma (KIF) koji čine privredne komore uključene u Berlinski proces – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i komore Hrvatske i Slovenije, u proteklom periodu učinjen je značajan napredak na povezivanju ekonomija, ali za daljnje umrežavanje nedostaje jača podrška političara na najvišem nivou.

August i septembar će biti u znaku promocije bh. i regionalne privrede kada će Poslovne novine i LRC, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Addiko Bankom i EuroExpress brzom poštom organizirati međunarodnu konferenciju “Izazov izvoza – Potreba formiranja jedinstvenog tržišta regiona”, kao i 32. gala svečanost dodjele priznanja “100 najvećih u BiH” 18. septembra u Sarajevu. Dolazak su najavili predsjednici regionalnih privrednih komora, predstavnici Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Od ove saradnje benefite će imati cijela poslovna zajednica, jer udruživanje sa susjedima i regionalno povezivanje nema alternativu i nešto je što će generalno poboljšati konkurentnost u BiH, ali ćemo svakako bolje odgovoriti na polju tržišta – kako država, tako i region.

Leave a comment