Olimpijski duh ponovo u Sarajevu

FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ

Olimpijski muzej u Sarajevu svečano je otvoren početkom oktobra, a ovaj historijski događaj za Sarajevo uveličao je i princ Albert II od Monaka.

Jedan od simbola grada i najreprezentativnijih objekata, proglašen je nacionalnim kulturnim spomenikom BiH, a Muzej čuva uspomene i bogatu zbirku koja će današnje, ali i buduće generacije podsjećati na dva značajna sportska događaja – Zimske olimpijske igre u Sarajevu održane 1984. godine i Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) održan 2019. godine.

Kulturni spomenik

Samim ulaskom u Olimpijski muzej vraćate se u neka davna vremena, vremena kada su gradom defilovali sportisti iz cijelog svijeta, a Sarajevo bilo centar svijeta.

Kada ulazite u muzej prvo vas dočeka unikatni luster napravljenom od svima dobro poznatog simbola – olimpijskih krugova, a onda i vrijedni eksponati. Nećete se moći oduprijeti olimpijskom duhu koji će vas voditi kroz muzej u razgledanju svega onog što podsjeća na 1984. godinu.

Vrijedno je istaći da je muzej smješten u zgradi proglašenom nacionalnim kulturnim spomenikom, a sagrađena je 1903. godine, po projektu Karla Paržika, a za naručioca Nikolu Mandića, sarajevskog advokata.

Zgrada je zapaljena i uništena 27. aprila 1992. godine, na samom početku agresije na BiH. Ipak, većina eksponata muzeja je sačuvana, a zatim je na 20. godišnjicu Olimpijade 2004. godine izmještena u prostorije Olimpijskog komiteta BiH.

Muzej je osnovan Odlukom Organizacionog komiteta 14. zimskih olimpijskih igara sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju jednog od najvažnijih događaja za Sarajevo i BiH. U prisustvu brojnih zvanica i predsjednika Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Juan Antonio Samarancha, Muzej je svečano otvoren 8. februara 1984. godine, na dan otvaranja Olimpijade.

Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, s idejom da vrši sintezu i afirmaciju dvije osnovne karakteristike – sport i umjetnost. Od 1984. do 1992. godine Muzej je pripremio više od 300 programa o temama sporta i umjetnosti, afirmišući univerzalne vrijednosti Olimpijskog duha i umjetnosti.

Vrijedne umjetnine

Pod segment sporta spadali su eksponati koji su prikazivali pripremu i organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara te sama takmičenja, a segment umjetnosti obuhvatao je kolekcije djela domaćih i stranih autora među kojima su Mersad Berber, Andy Warhol i druga velika imena iz svijeta umjetnosti.

Muzej je 60-ih godina prošlog vijeka bio sjedište Američkog konzulata, kao i gradskog Komiteta Saveza komunista Sarajevo. Zgrada je građena na samom rubu padine s prekrasnim pogledom na grad u tradiciji kasnog historicizma s podsjećanjem na dvorove i palate aristrokratije.

Nizom stepenica je spojena s Markalama i centrom Sarajeva. Iza nje proviruje impresivni toranj vile Hajnrika Rajtera, jednog od direktora Sarajevske pivare, koju je također projektovao Paržik u vrijeme kada je građena Mandićeva vila.

I danas jednako plijeni, ovaj zamak u malom, bogatstvom ukrasa alpsko-folklornih stilskih elemenata i njemačke gotike. Ispred zgrade se prostire i lomi Ulica Petra Petrovića Petrakije (Petrakijina ulica) uglednog Sarajlije koji je bio aktivan u kulturnom, privrednom i političkom životu grada.

Komentari