Skip to content Skip to footer

Obim trgovine dostigao 600 miliona dolara: Nikada bolji trgovinski odnosi BiH i Turske

Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci najavio je tokom sastanka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem u Ankari da početkom jeseni, prvo u Sarajevu, a potom i u Beogradu, namjeravaju održati trilateralni trgovinski samit Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

-Odmah nakon toga želimo na samitu, na kojem bi se sastali predsjednici triju država, potpisati trilateralni Sporazum o slobodnoj trgovini – rekao je Zeybekci.

Istakao je da su intenzivirani trgovinski odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine, dodajući da je ukupni obim trgovine između dviju zemalja krajem 2016. godine dostigao 600 miliona dolara. Naglasio je da su tome značajno doprinijele jednostrane povlastice koje je Turska omogućila privrednicima BiH.

-Skoro da nijednoj zemlji nismo dali povlastice koje smo dali Bosni i Hercegovini. Povlastice koje smo dali BiH, posebno za poljoprivredne proizvode, omogućili smo uz pristanak turske javnosti. Osim toga, nalogom predsjednika Turske uspješno provodimo trilateralni mehanizam Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije. Iznova naširoko pregovaramo i došli smo i do finalnih razgovora, čime bi mogli otvoriti Sporazum o slobodnoj trgovini. Turska je, kao nijednoj zemlji u svijetu, BiH i Srbiji dala povlastice, nakon čega prelazimo na trilateralni Sporazum o slobodnoj trgovini i druge oblike trgovinske saradnje i jačanje odnosa – kazao je Zeybekci.

Na kraju je istakao da je Turska poduzela velike napore na jačanju ekonomskih odnosa s BiH.

-Turska se uvijek zalagala za BiH. Ministarstvo ekonomije nam se pretvorilo u ministarstvo ekonomije BiH – rekao je Zeybekci.

Šarović je istakao da su odnosi između dviju zemalja za vrijeme vladavine Partije pravde i razvoja (AKP) dostigli najviši nivo, izrazivši nadu da će bilateralni odnosi u narednom periodu biti još snažniji. Naglasio je da obim trgovine između dviju zemalja što prije treba biti povećan na milijardu eura.

Leave a comment