Skip to content Skip to footer

Nihad Kreševljaković, ambasador omladinskog olimpijskog festivala: EYOF je puno više od velikog sportskog događaja

Sarajevo se čini spremnim za doček više hiljada sportista, članova delegacija, gostiju i stranih turista koji će doći na Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), a koji će biti održan od 9. do 16. februara ove godine. EYOF podsjeća na vrijednosti i ideale sadržane u Olimpijskoj povelji, te obrazuje i motivira mlade da se bave sportom i usvajaju zdrav način života.

EYOF, koji se po principu olimpijada održava svake dvije godine, predstavlja najveći sportski festival za mlade sportiste starosne dobi između 14 i 18 godina. Kao takav on je nesumnjivo najznačajniji sportski događaj koji će se održati u našoj zemlji još od davne 1984. godine, kada je Sarajevo bilo domaćin 14. zimskih olimpijskih igara.

Nezaboravne slike

Upravo ta činjenica čini se posebno značajnom jer u Sarajevu već decenijama odrastaju generacije koje, nažalost, nisu imale priliku prvo zbog rata, a potom u periodu bolne tranzicije, da iskuse Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u njenom najljepšem svjetlu. Oni stariji koji su imali priliku doživjeti ZOI ’84, do tada najbolje organizirane olimpijske igre, s pravom su s puno ponosa čuvali ta sjećanja i s dječijim uzbuđenjem, i nakon toliko godina, prepričavali događaje iz te nezaboravne slike svog grada.

Sa jedne strane, prilika da mladi BiH budu dijelom priče EYOF-a, kao učesnici, gledatelji, organizatori, a sa druge činjenica da smo i dalje u stanju organizirati jedan ovakav događaj, čini se kao jedan veliki korak za  ovu zemlju i ove ljude.

Zasigurno, dolazak blizu 750 članova delegacija iz 46 evropskih država, hiljade sportista i volontera iz cijele države, te više od 150 akreditiranih novinarskih ekipa prvi je korak ka ostvarenju potajnog sna mnogih bh. građana i Sarajlija da Bosna i Hercegovina ponovo bude domaćin Olimpijade, a što bi sigurno bio jasan znak da su rane iz prošlosti zarasle i da smo spremni biti dijelom svijeta kao pozitivan primjer drugima, kao zemlja u kojoj se na različitosti gleda kao na blagoslov, a ne kao kaznu!

Utoliko je važno i to da su domaćini EYOF-a 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo, što je praktično jedan od prvih velikih primjera kako je saradnja interes svih građanki i građana ove zemlje, a pogotovo mladih. Naime, i sama zamisao o Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu nastala je sa željom da se mladim sportistima približi ideja olimpizma, olimpijskog duha i olimpijskih vrijednosti i ideala.

Stvarajmo zajedno

Kroz omogućavanje da se mladi talentirani sportisti takmiče i tako se pripremaju za učešće za takmičenja na najvišem nivou, EYOF također podučava mlade univerzalnim vrijednostima i duhu kospomolitizma. Jedan od članova Olimpijskog komiteta i značajnih lica EYOF-a, poznati belgijski stonoteniser Jean-Michel Saive sažeo je ideju ovog događaja: “EYOF je savršena prilika da naučite mlade sportiste iz cijele Evrope o važnosti ideala poput poštene konkurencije, poštovanja, tolerancije i prijateljstva“. Zbog toga u našoj zemlji EYOF je sigurno puno više od velikog sportskog događaja.

U zemlji u kojoj se toliko priča, a tako malo radi kada su u pitanju mladi, EYOF je prvi događaj koji ideju o važnosti mladih ljudi u našoj zemlji stavlja na pobjedničko postolje.

Zbog toga, paljenjem olimpijskog plamena na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović – Hase, građani i građanke BiH s pravom mogu doživjeti kao nadu ili bar kao poruku da stvari mogu biti i drugačije od onakvih na kakve smo nažalost u posljednje tri decenije već pretjerano navikli. „Stvarajmo zajedno“ a što je moto EYOF-a, kristalno jasna je poruka nama, ali i cijelom svijetu.

Leave a comment