Skip to content Skip to footer

Nakon izvoza za EU: “Madi” ulazi i na tržište Švedske

Nakon što je krajem prošlog mjeseca realizovala izvoz prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju, tačnije na tržište Njemačke, tešanjska kompanija “Madi” sprema prvu pošiljku i za Švedsku.

Prve količine smrznute piletine trebale bi krenuti ka ovoj zemlji najkasnije sredinom sljedećeg mjeseca, potvrdio je za BiznisInfo Maid Jabandžić, generalni direktor ove kompanije.

– U finalnoj fazi je priprema potrebne opreme i mašina, tako da će prvi kamioni sa tonama piletine za švedsko tržište biti otpremljeni početkom ili sredinom novembra – kazao nam je Jabandžić.

Kako nam je pojasnio, izvoz u Švedsku dogovoren je čak i prije izvoza u Njemačku, ali je zbog tehičkih karakteristika i specifikacija proizvoda izazak na ovo tržište prolongiran.

Inače, kompanija čiji je godišnji kapacitet preko 14 miliona brojlera, jedna je od četiri koje su dobile dozvolu za izvoz piletine u Evropsku uniju nakon što je početkom godine naša zemlja stavljena na listu zemalja koje mogu izvoziti u Evropu.

Podsjetimo, prošle sedmice i Mesna industrija “Ovako” je izvezla svoju prvu pošiljku piletine u Evropsku uniju, i to na tržište Hrvatske. Osim ove dvije kompanije, dozvolu za izvoz pilećeg mesa u EU dobili su i “Brovis” i “Argeta”.

Leave a comment

0/100