Skip to content Skip to footer

Najljepši pogled na kanjon Neretve

Planina Čvrsnica leži između kanjona Neretve na istoku, Dugog polja na zapadu, Doljanke na sjeveru i Drežanke na jugu. Najveći vrh Pločno 2.228 metara nadmorske visine. Čvrsnicu sačinjava skup nekoliko visoravni i grebena, koji su rastavljeni dubokim dolinama Neretvinih pritoka.

Na sjeveru i jugu su visoravni Plasa s Muharnicom i Malom Čvrsnicom, a između njih su vijenac Vilinac i greben Velike Čvrsnice koji se diže iz prostrane zaravni.

Plasa se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Čvrsnice i leži između dolina Doljanke, Neretve i Grabovice u koje se spuštaju njene strme litice. Građena je od jurskih vapnenaca i dijeli se na niži Gvozd i višu Pravu Plasu.

Gvozd je uvala s mnogo malih vrtača široka dva kilometra i obrasla bukovom i borovom šumom za razliku od Prave Plase koja je gola i s većim vrtačama. Prava Plasa ima nekoliko uzvišenja od kojih je naveće Plasa na 1.577 metara nadmorske visine.

Na lokalitet Plase dolazi se iz Dive Grabovice do koje se stiže putem iz Jablanice prema Mostaru. Poslije mosta Begića i Begovića potrebno je skrenuti desno preko Neretve i makadamskim putem voziti do odredšta. Na kraju puta nalazi se proširenje na kojem možete parkirati automobil.

Uspon od Dive Grabovice nekadašnjom šumarskom stazom do visoravni Plasa traje tri sata. Počinje kao i staza za Žlijeb preko Begovića česme, ali se na križanju Nevaj odvaja i prelazi Plaski potok, prolazi pored izvora pod Tučkim brdom, prelazi Strmenički potok, penje se serpentinama uređenom stazom do sipara.

Zatim slijedi strmi uspon serpentinama preko ostataka lovačke kuće ili Ivankovića staništa iznad kojeg je vrelo, te izlazi na visoravan Plasa. Tu se nalazi planinarska kuća Plasa u kojoj možete odmoriti ili prenoćiti.