Skip to content Skip to footer

Mlada poduzetnica Nehla Kramo: Za uspjeh je potrebna hrabrost

Mlada poduzetnica Nehla Kramo primjer je kako se upornost i hrabrost mogu pretvoriti u uspješnu kompaniju. Prije nešto više od pet godina počela je s radom proizvodnju tekstilnih artikala, prvobitno kao mala firma koja je kroz nekoliko godina imala rapidan rast i stala rame uz rame na tržištu, uz firme koje postoje decenijama.

-Dugo sam radila za druge firme, iz te perspektive smatram da je mnogo teže raditi za sebe i voditi svoj biznis. Preuzeti veliki teret koji nosi privatni biznis, ogroman rizik, sve uspone i padove, zaista nije lako. U jednom trenutku svi oko vas vide vaš uspjeh, a niko ne vidi koliko borbe, truda i rada stoji iza toga – kaže u Nehla u razgovoru za magazin Visit BiH.

Poslovni izazov

Kompanija NANO Design proizvodi radne uniforme za različite djelatnosti. Tu je sportski i medicinski program, HTZ oprema, kao i sve vrste štampe i veza na tekstilu. Klijentima nude kvalitetne artikle uz brzu isporuku, i sve rade isključivo po narudžbama kupaca.

A kako se rodila ideja za ovaj biznis? Osnivačica i menadžerica u firmi NANO Design kaže da je sve krenulo spontano.

Prvobitno smo sarađivali s različitim partnerima, fabrikama i štamparijama. Nakon nekog vremena kupili smo mašine za štampu i počeli raditi usluge printa na tekstil. U međuvremenu razvili smo velike planove, preduzetničke ideje, ispitali tržište i odlučili krenuti u novi poduhvat, vlastiti proizvodni pogon. Moram priznati, nije bilo jednostavno pokrenuti nešto tako, jer tekstilna industrija je vrlo zahtjevna. Kroz ovih nekoliko godina mnogo smo radili, razvijali, educirali se, i zaista se možemo pohvaliti moderno opremljenom proizvodnjom kao i najsavremenijim mašinama – kaže ona.

Na pitanje šta najviše voli u ovom poslu, Nehla naglašava je to svakako izazov. Svakodnevno postavlja nove ciljeve koji na prvu izgledaju neostvarivo.

-Posao je zanimljiv u svakom pogledu, jer uvijek radimo na novim modelima, mnogo ulažemo u poboljšanje artikala, u kvalitet. Niti jedan dan nije monoton, nije isti. Sarađujem s različitim ljudima, iz različitih branši, i zaista je divno raditi sa svima njima – ističe.

Prema njenim riječima, u firmi imaju odličan tim ljudi, među kojima su vrhunski majstori, koji su u ovom poslu cijeli svoj život.

-Suprug i ja smo mlađi od gotovo svih naših uposlenika, i definitivno smatram da je nešto najbolje kada se spoji iskustvo i mladost, pogotovo u ovom poslu. To je dobitna kombinacija. Imamo razrađene modele, u firmi imamo nekoliko različitih linija, i iz svake te linije kupcima možemo ponuditi moderne, nosive i kvalitetne artikle – kaže Nehla.

A na šta je ova mlada i uspješna poduzetnica najviše ponosna?

-U ovom trenutku najviše sam ponosna na naš novi proizvodni pogon koji smo pustili u rad u toku pandemije koronavirusa. To je zaista bio ogroman izazov u vrlo neizvjesno vrijeme. Protekla godina za nas je bila veliki korak naprijed, uz mnogo promjena i velikih ulaganja. Ostvarili smo saradnje s korporacijama, nekim od najvećih bh. kompanija koje su postale naši stalni klijenti, i na to sam zaista ponosna – kaže ona.

Snaga volje

Prema njenim riječima, jasna vizija i cilj jako su važan čimbenik na putu ka uspjehu. Uvijek treba ići korak ispred, razmišljati unaprijed, praviti planove, razvijati nove ideje, aktivno pratiti tržište. Kaže da je vrlo organizirana osoba, te da se maksimalno trudi prenijeti energiju u sve sfere firme, jer organizacija je pola urađenog posla.

S obzirom da su u jeku pandemije otvorili novi proizvodni pogon, pitali smo da li je ovo neizvijesno vrijeme ostavilo trag na poslovanje.

-Svjesni smo da je pandemija ostavila veliki trag na ekonomiju i strašne posljedice u svim privrednim granama, no tekstilna industrija je možda i najmanje pogođena u tom prvom valu pandemije. Nekako smo vrlo brzo reagirali i okrenuli se proizvodnji artikala koji su u tom periodu bili prijeko potrebni svima. Radili smo zaštitnu opremu kako za BiH, tako i za inostrano tržište. Svi naši uposlenici ostali su na radnim mjestima, apsolutno niko nije ostao bez posla, čak smo i proširili tim tokom protekle godine – ponosno kaže.

Prodaju rade putem web stranice nanodesign.ba i društvenih mreža i nemaju prodajne objekte. Kaže da nemaju namjeru otvarati prodajni objekat, izuzev ako osmisle zanimljiv maloprodajni koncept.

-Jedan takav koncept već smo razradili i prije početka pandemije smo otvorili vrata radnje u srcu Sarajeva. Koncept je bio u potpunosti prilagođen turistima, ali pandemija je učinila svoje. Trenutno imamo tri proizvodne linije: Sport-casual, Medical-medicinske uniforme i HTZ-radne uniforme. Radimo na proširenju HTZ i Medical linije, te novim modelima. Planiramo nova upošljavanja uz pomoć kojih ćemo povećati naše proizvodne kapacitete i postati konkurentniji na tržištu. Također, naš cilj je tokom narednih mjeseci otvoriti izložbeni salon u sklopu proizvodnje gdje će kupci moći pogledati i probati svaki artikal iz asortimana koji nudimo – poručuje.

Nehla ima i poruku za sve mlade koji se žele upustiti u poduzetničke vode i pokrenuti vlastiti biznis.

-Za uspjeh vam je potrebna hrabrost, snaga volje, ali prije svega rad i samo rad. Moraš biti spreman raditi svaku funkciju u firmi da bi nekada na kraju bio i direktor – naglašava ona na kraju razgovora.

Najveći uspjeh u životu

Nehla je uspješna i u privatnom planu. Kaže da je njen najveći uspjeh to što je postala majka sina Armana.

-To je moj najveći uspjeh i tu ulogu stavljam ispred svega. Arman ima tri godine, trenutno je u fazi kada ga sve interesira i zaista se maksimalno trudim da mu posvetim svaki slobodan trenutak. Nastojim uskladiti poslovno i privatno najbolje što mogu. Bude tu i teških trenutaka, ali uz dobru organizaciju sve se stigne – kaže Nehla.