Skip to content Skip to footer

Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice KS: Očekujemo milion noćenja turista u ovoj godini

Kanton Sarajevo je pozicioniran kao prepoznatljiva i priznata turistička destinacija, o čemu svjedoči stalan i visok rast turističkog prometa iz godine u godinu. To je, između ostalog, rezultat proglašenja turizma kao djelatnosti od strateškog značaja za Kanton Sarajevo.

-U ukupnim dolascima i noćenjima turista u FBiH, Kanton Sarajevo učestvuje s više od 50 posto. Kanton Sarajevo je i najjača destinacija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Turizam u ovom kantonu bilježi porast između 18 i 20 posto u dolascima i noćenjima, a prosječno zadržavanje turista u gradu je 2,1 dan – kaže Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u intervjuu za magazin Visit BiH.

Koliko je turista u ovoj godini posjetilo Kanton Sarajevo i iz kojih zemalja su najčešći gosti?

– Broj turista u Kantonu Sarajevo se, na naše veliko zadovoljstvo, konstantno povećava a ove godine, tačnije proteklih devet mjeseci zabilježen je dolazak skoro 450.000 gostiju, a ostvareno je blizu 957.000 noćenja. Nadamo se i očekujemo milion noćenja do kraja 2018. godine. Posjetili su nas turisti iz više od 160 zemalja. Najviše turista bilo je iz Turske, Hrvatske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine te Saudijske Arabije. Zatim Slovenije, Njemačke, SAD-a, Srbije i Italije.

Šta je to što najviše zanima turiste kada dođu u Sarajevo?

– Turisti koji dolaze iz svih krajeva svijeta najčešće žele vidjeti srce Sarajeva – Baščaršiju, vrlo su zainteresirani za obilaske muzeja, posebno ih zanima ratna historija pa su česte turističke ture prema Sarajevskom ratnom tunelu, zatim, olimpijske ljepotice Bjelašnica i Igman, prirodne ljepote sarajevskih izletišta, Skakavac, Vrelo Bosne, Bijambarska pećina, a cjelokupan ugođaj u Sarajevo upotpune odličnom gastronomijom – bosanska kuhinja izazov je kako domaćih tako i stranih turista.

Čime se Sarajevo može pohvaliti, odnosno šta može biti prednost ovog u odnosu na druge gradove regije kada je u pitanju turistička ponuda?

– Zahvaljujući izuzetnim prirodnim ljepotama, bogatstvu kulturno-historijskih vrijednosti, Kanton Sarajevo postao je veoma zanimljivo turističko odredište. Čak su brojni svjetski turistički portali posljednjih nekoliko godina Sarajevo u više navrata proglašavali jednom od deset destinacija u svijetu. Sarajevo ima odličnu konfiguraciju – nalazi se na 500 metara nadmorske visine, za samo sedam minuta sarajevskom žičarom stižete do Trebevića na 1.160 metara visine, zatim, udaljeno je oko 20 minuta od olimpsijskih planina Igmana i Bjelašnice (1.600 metara nadmorske visine), a s druge strane potrebno je samo tri sata vožnje do bh. mora. Sarajevo je multireligijski grad što predstavlja još jednu prednost i zanimljivost turistima. Ugostitelji i ljudi u Sarajevu su ljubazni i susretljivi, što je također jedna od prednosti, a govoreći o prednostima ne smijemo zaboraviti ni gastro ponudu, odnosno kvalitetnu, prepoznatljivu i nadasve kvalitetnu i povoljnu bosansku kuhinju.

Kakvi su planovi i očekivanja za novu turističku sezonu, šta se nudi turistima koji dođu u zimskom periodu?

– Zimska turistička sezona trenutno je naš fokus, pri čemu ćemo voditi računa da osiguramo i učestvujemo u što više projekata kako bismo sačuvali interesovanje turista za Sarajevo i tokom najhladnijeg godišnjeg doba (znajući da je dosadašnja praksa pokazala da ih je najviše u Sarajevu tokom ljeta – juli i august). Isposlovao sam dva vrlo bitna projekta za zimsku turističku sezonu – vještačko osnježavanje na Bjelašnici, čime je zagarantovan snijeg tokom zime, bez obzira na vremenske uslove koji nam predstoje ove zime, a da bi ugođaj na ovoj olimpijskoj ljepotici bio potpuniji, osigurana je instalacija vertikalnog transporta, šestosjeda i četverosjeda. S obzirom na to da se bliži početak zimske turističke sezone, Turistička zajednica Kantona Sarajevo planira održavanje sastanaka i promocija s predstavnicima turističkog sektora i medija u pet gradova regije – Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Beogradu i Podgorici.

Da li Turistička zajednica zajedno s Gradskom upravom radi na organizaciji dočeka Nove godine, kakav će biti program?

– Turistička zajednica Kantona Sarajevo partner je Gradske uprave u pripremi dočeka Nove godine i u toku su dogovori i formiranje timova za organizaciju najluđe noći. Zajedno ćemo se pobrinuti da svi građani Kantona Sarajevo, ali naravno i turisti, imaju nezaboravan doček Nove godine te da Sarajevo ojača i unaprijedi dosadašnji status regionalnog turističkog centra. U Sarajevu će i 31. decembra ove godine i 1. januara naredne godine nastupiti dvije regionalne zvijezde. Detalje otkrivamo vrlo brzo.

Imate li podatke koliko bi turista moglo posjetiti Sarajevo za Novu godinu?

– U decembru 2017. godine Kanton Sarajevo posjetilo je 28.117 turista, a ostvareno je 51.420 noćenja. U januaru 2018. zabilježen je dolazak 25.523, te 75.284 noćenja. Ove godine, a u skladu sa stalnim turističkim porastom, očekujemo da će biti ostvaren značajan turistički porast. Kao što smo i naveli, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je blizu 957.000 pa do kraja godine očekujemo i prvi million noćenja.

Leave a comment