Skip to content Skip to footer

Marija Šestić: Oduvijek sam znala da ću se baviti muzikom

Kada se spomene ime Marije Šestić, većina ljudi prvo pomisli na njeno predstavljanje Bosne i Hercegovine na Euroviziji prije 11 godina u finskom gradu Helsinkiju. Ipak, Marija danas sve češće pjeva jazz i sevdah. Lijepa Banjalučanka kaže da voli nastupe uživo, te da ima nekoliko bendova s kojim radi.

– U Banjoj Luci najčešće nastupamo kao trio, a često sam i s bendom Sarajevo Jazz Guerilla u glavnom gradu BiH. Izlet u sevdah desio se slučajno, prilikom predstavljanja pjesme za Euroviziju. Organizatori su predložili da otpjevam jednu sevdalinku s Damirom Imamovićem i njegovim triom. Nakon toga krenuli su nastupi sa zvijezdama sevdaha širom regiona. Bilo je i prijedloga za snimanje albuma sa sevdalinkama, ali se to nije dogodilo. Jako mi je žao što projekat s Amarom Češljarom i njegovim DrAmmar Project bandom nije snimljen, jer smo imali izuzetno uspješan nastup na Sarajevo Sevdah festivalu. On se danas nalazi na internetu i ima veliki broj pregleda – ističe Marija.

Nastup na Euroviziji

Pjevanje, odnosno muzika oduvijek je prisutna u njenoj porodici. Njen otac je muzičar, pa su Marija i njena sestra vrlo rano počele nastupati na dječijim festivalima.

– Pamtim prvi nastup, bio je na Đurđevdanskom festivalu 1995. godine. Nastupila sam sa sestrom i tata nam je rekao da je bitno učestvovati i da se ne nadamo nekoj nagradi. Međutim, dobili smo čokolade i to nam je, u tom trenutku, bila izuzetna nagrada – kaže lijepa Banjalučanka.

Kroz smijeh nastavlja da ih je otac pitao šta će svirati kada krenu u muzičku školu, a ne i da li to žele.

– Bili smo orijentisani prema muzici, kao mala stalno sam pjevala, voljela sam biti na sceni. Nikada se nisam ni zamišljala u nekom drugom pozivu. To je nekako oduvijek dio mene. Upisala sam muzičku školu, smjer klavir i odredila da budem pijanistica – priča ona.

Prije nego što je upisala Akademiju, Marija je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Euroviziji s pjesmom „Rijeka bez imena“.

-Na Euroviziji sam nastupila kao izuzetno mlada pjevačica i tek kasnije sam shvatila stres kojem sam bila izložena. U tom momentu nisam puno razmišljala, ali koliko god koristan nastup na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope bio, to je i velika odgovornost. Glas je prilično apstraktan i nikada ne znate šta se s glasom može desiti prilikom nastupa – naglašava ona.

Kaže da je poslije Eurovizije snimila nekoliko pjesama koje su bile namijenjene za njen album, ali one nisu ugledale svjetlo dana.

– Snimila sam album dječijih pjesama i nekako se na tome zaustavila. Volim nastupati, ali sve to je nepredvidivo, pa možda jednog dana odlučim raditi nešto ozbiljnije na tom planu. Ipak, trenutno se trudim uživati u muzici svaki dan, bez nekih ambicija – kaže ona.

Saradnja sa zvijezdama

Sarađivala je s brojnim poznatim zvijezdama regionalne scene, među kojima su Dado Topić s kojim je iste godine bila na Euroviziji.

– Puno sam sarađivala s bendom Balkanika s kojom sam išla i na Expo sajam u Šangaju. Tu je i saradnja s Jacquesom Houdekom, Vladimirom Marašom kojem je za njegov album otpjevala tri sevdalinke – kaže Šestić.

Ističe da od značajnijih nastupa izdvaja onaj na Expo sajmu u Šangaju, zatim u Dubajiu koji ima posebnu draž. Poručuje da svaki nastup ima posebno mjesto u njenom srcu. Iako joj je pjevanje velika ljubav od malih nogu, ona je danas više pijanistica nego pjevačica.

– Stalno sam zaposlena na Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta kao korepetitor, odnosno klavirski saradnik, tako da sviram mnogo instrumenata, prije svega violine, viole, a odnedavno radim i sa solo pjevačima. Uglavnom, puno je posla u vezi s muzikom koji zahtijeva mnogo truda – naglašava Šestić.

Leave a comment