Skip to content Skip to footer

Manifestacija “Proljeće u Banjoj Luci”: Više od stotinu različitih događaja u gradu na Vrbasu

“Proljeće u Banjoj Luci” je manifestacija koja će ovog proljeća u grad na Vrbasu dovesti neke od najvećih muzičkih zvijezda regije, a prema očekivanjima gradskih vlasti, privući na hiljade turista. Od 8. aprila do 15. juna planirana je organizacija više od 100 događaja u različitim oblastima čiji je cilj da građani i gosti Banje Luke dobiju što više kvalitetnih sadržaja.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao da će događaji biti podijeljeni u pet blokova – jedan protokolarni u povodu obilježanja Dana grada i Dana pobjede nad fašizmom, drugi tokom kojeg će biti organizirane manifestacije iz oblasti kulture, treći se odnosi na sportske manifestacije, četvrti blok su turističke manifestacije, a peti obuhvata događaje koje će grad organizirati s raznim partnerima.

Tokom ovog posljednjeg bloka će, zajedno s desetinama raznih institucija, udruženjima građana, nevladinim organizacijama, domaćim i stranim partnerima, biti organizirano oko 60 događaja za sve uzraste u oblastima kulture, turizma, sporta, zabave i rekreacije.

Najtraktivnija dešavanja tokom “Proljeća u Banjoj Luci” su koncerti regionalnih muzičkih zvijezda Zdravka Čolića, Željka Samardžića, Nikole Rokvića, Saše Matića, Merime Njegomir, zatim nastup banjalučke grupe “One tri”, nekoliko koncerata džez muzike, te koncerti Kemala Gekića i Divne Ljubojević, kao i više folklornih događaja.

Banjalučko turističko proljeće će obilježiti i treći “Ćevap fest”, a polovinom maja bit će održan drugi Festival cvijeća. Jedna od novina turističke ponude ovog proljeća u Banjoj Luci su vikend-boravci za turiste, koje će Banja Luka realizirati s kompanijom Kontiki, a riječ je o čarter letovima za vikend na relaciji Beograd – Banja Luka.

Proljetne manifestacije se tu ne završavaju, te su planirane i “Proslava punoljetstva”, “Digitalna konferencija”, “Motofest”, kao i prva međunarodna konferenciju DJ-eva s tendencijom da Banja Luka postane regionalni centar u ovom domenu.

Što se tiče sportskih dešavanja, bit će održana biciklistička trku Banja Luka – Beograd i dva polumaratona.

Leave a comment