Mala skijališta u Bosni i Hercegovini

Ljepote planina u BiH ostavljaju bez daha. Posjetilac ne može reći da je jedna ljepša od druge ili da su ljepše ljeti ili zimi. Svaka je jedinstvena, autentična i predstavlja fantastični dragulj bh. prirode. Bosna i Hercegovina je pretežno planinska zemlja, a to je prepoznao i Međunarodni olimpijski komitet koji je odredio da 1984. godine domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara bude upravo glavni grad BiH.

Svijetu su tada otkrivene prirodne ljepote Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića. Alpskom skijanju sa Bjelašnice i Jahorine, bobu i sankanju na Trebeviću, hokeju na ledu i umjetničkom klizanju u Zetri i Skenderiji, nordijskom skijanju, biatlonu i skokovima na Igmanu, divio se cijeli svijet.

Tokom zimskog perioda bh. planine posjećuju domaći i strani turisti, te uživaju u zimskim sportovima. Većina ih ide na već provjerene i najpopularnije bh. ski centre, dok manja skijališta ostaju lokalnim skijašima.

Oštrelj je 12 kilometara udaljen od Bosanskog Petrovca. Rimski car Klaudije je izgradio cestu kroz Oštrelj 48. godine prije nove ere i još možete posjetiti ostatke te ceste. Skijalište Oštrelj i njen zimski centar u ponudi imaju različite skijaške staze, među kojima je nekoliko staza za skijaško trčanje, vožnje kočijom i planinarenje.

Kozara je nacionalni park koji je proglašen zaštićenim 1967. godine. Planinarsko društvo “Ljubijski Rudar” nudi iznajmljivanje skijaške opreme, časove skijanja, smještaj i ugostiteljske usluge. Ski staza, dužine 700 metara, pokrivena je ski-liftom kapaciteta 900 skijaša na sat. Staza je osvijetljena reflektorima, te je ljubiteljima skijanja omogućeno i noćno skijanje. Druga ski staza, dužine 900 metara, opremljena je ski liftom tipa “sidro” čiji je kapacitet 1.500 skijaša na sat. Ski staza za djecu dužine je oko 200 metara i pokrivena je mini-liftom kapaciteta 450 skijaša na sat.

Na planini Javor se nalazi mali ski centar Igrišta. Ski centar se nalazi na samom magistralnom putu od Zvornika prema Sarajevu, između Vlasenice i Han Pjeska. Izgrađen je za vrijeme Olimpijade u Sarajevu kao pomoćni centar.

Ski centar Rostovo se nalazi 12 kilometara od Bugojna. Etno selo Babići je popularna destinacija na ovom skijalištu, u svojoj ponudi imaju sve aktivnosti vezane za skijanje, noćno skijanje… Osim toga, nude zanimljiv izbor smještaja – možete birati između hotela i autentičnih planinskih kuća za odmor u etno selu.

Rekreacijski centar Brusnica se nalazi na istočnom dijelu planine Vranica, u općini Fojnica. Centar raspolaže s pet kilometara staza različitih kategorija, od rekreativnih do takmičarskih, a osim toga se mogu pohvaliti s bogatim izborom smještaja, ski barova i mogućnosti planinarenja.

Raduša postaje sve popularnija ski-destinacija za odmor i skijanje. Nalazi se u Blizini Bugojna i Gornjeg Vakufa. Odmaralište se može pohvaliti motelom i restoranom na visini od 1.720 metara nadmorske visine, odakle se pruža spektakularan pogled.

Skijaški centar Karaula nalazi se u neposrednoj blizini centra Kladnja i jedino je skijalište na području Tuzlanskog kantona. Na ski-liftu Karaula spusna staza je duga 1.700 metara, dok je uzlazna 1.110 metara. Staza je prilično zahtjevna i namijenjena je, prije svega, za one koji baš vole adrenalin i oni idu do samog vrha, ali do petog stuba ona se također može koristiti i za rekreativce koji nam dolaze. Također, ima i jedna staza koja je namijenjena za početnike i one koji tek uče skijati, dok je druga za osobe koje sankaju. Kladanjsko skijalište ima tradiciju dugu skoro 30 godina. Direktno je povezan s održavanjem 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.Tada je postavljen prvi ski lift u Kladnju.

Skijaški centar Ponijeri nalazi se kod Kaknja. Zeničko-dobojski kanton nema puno skijališta, a Ponijeri su izuzetno atraktivni, pa su mjesto održavanja i kantonalnih školskih takmičenja. U upotrebi je ski-lift dužine 1.100 metara, s uređenom ski-stazom i ski-lift dužine 300 metara, namijenjen početnicima. Naziv Ponijeri potiče od riječi ponor ili poniranje. Zaista, na nekoliko mjesta na ovoj planini se mogu susresti ponori.

Kupres ima na raspolaganju 13 kilometara dugu stazu za skijanje i snowboarding. Postoji veliki izbor hotela i drugih smještajnih mogućnosti. Noćni život u Kupresu je veoma bogat, tako da ljudi svih godina mogu pronaći ono što im odgovara.

 

Komentari