Skip to content Skip to footer

Maja Đurić, osnivačica Plesnog studija „Maya“: Mi smo ukras Travnika

Rođena je u Jajcu, ali je rat doveo u Travnik, gdje je odrasla, obrazovala se i ostvarila na privatnom i poslovnom planu. Maja Đurić je docentica, doktorica nauka, majka, humanitarka, osnivačica Plesnog sudija „Prijatelji djece Maya“, autorica četiri knjige… I šta sve još ne. Na početku razgovora za magazin Visit BiH, Maja je kazala da želi ispričati priču o plesu, jer je to, kaže nam, obilježilo čitav njen život, ali i jedan zaista lijep jubilej, 25 godina Plesnog studija.

-Priča kreće prije 30 godina. Rođena sam u Jajcu i tu sam sepočela baviti latino-američkim plesom. Godine 1992. zbog rata dolazim u Travnik gdje nastavljam s plesom. Poslije rata moja koreografkinja Selma Ćerimović nas je u Bosanskom kulturnom centru, danas Centru za kulturu Općine Travnik, okupila i počeli smo plesati kao grupa mladih djevojaka. Bio je to način da se umjetnički i kreativno izrazimo, pobjegnemo od postratne traume – govori Maja.

Proslava godišnjice

Prema njenim riječima, nakon par godina Selma napušta Travnik, te ona odlučuje nastaviti tu priču. Imala je 17 godina i osnovala plesnu školu koja se zvala „Prijatelji djece Maya“.

-Tada kao i sada imam veliku potrebnu i želju pomagati djeci. Uporedo s tim i ja sam se trebala dodatno educirati. Priča me odvodi u Njemačku, Holandiju, Italiju, Sjedinjene Američke Države. Željela sam što više naučiti o plesu. Koncept plesne škole bio je studio modernih plesova, a radili smo u sklopu Centra za kulturu Općine Travnik. Tu je bilo i pozorište, pa smo bili studio savremenih plesova, odnosno plesnog teatra. Jedni od rijetkih u BiH koji kroz umjetnost priča priče. Nismo takmičarskog karaktera, nego revijalnog. Radili smo Mešu Selimovića, Ivu Andrića, Rusmira Agačevića, razne bajke… – ističe ona.

Uporedo s njihovim odrastanjem, rasla je i škola, pa su pored Travnika, obuhvatili i djecu iz Viteza, Novog Travnika, Bugojna… Izlazili iz okvira grada i pravili mrežu u regiji i Srednjobosanskom kantonu. Polako su se spajali s ljudima van BiH i počeli projektni plesni menadžment.

-S Plesnim studijom „Maya“ proputovali smo gotovo cijelu Evropu, a posebno bih izdvojila Njemačku gdje smo sklopili partnerstvo i prijateljstvo s Kreativnim centrom “Grunau” iz Leipziga koje traje već 15 godina. Godine 2023. Plesni studio „Maya“ slavi 25 godina rada, partnerstvo s Kreativnim centrom “Grunau” traje već 15 godina, a 2023. godine oni obilježavaju 30 godina postojanja. Sve su to brojevi koji su za nas impozantni i na koje se mi ponosimo – naglašava Maja.

Koliko je prijateljstvo s Kreativnim centrom „Grunau“ jako, govori i podatak da su prilikom obilježavanja 20 godina postojanja i rada Plesnog studija „Maya“ zajedno partnerima iz Njemačke izdali knjigu „Plesno putovanje“.

-Uporedo s tim izdajemo i našu knjigu „20 godina kasnije“ gdje sublimiramo sve o plesnom studiju, odnosno ko smo, kako smo počeli, šta smo sve uradili, ali i gdje su sada naši članovi. Nismo mogli obuhvatiti sve članove, nego smo uzeli generaciju koja je od početka do kraja prošla kroz plesnu školu. To znači predškolski i školski uzrast, zatim srednja škola, te fakultet. Imali smo problem okupiti sve djevojke, jer su to već formirane ličnosti od kojih mnoge ne žive u BiH. Ipak, uspjeli smo i napravili smo gala svečanost. Sada se pripremamo za obilježavanje 25 godina.Tokom 2023. godine pripremit ćemo opet gala svečanost s prijateljima iz Njemačke. Dio svečanosti bit će ovdje, a drugi dio u Njemačkoj. Izdat ćemo brošuru, a u pripremi je i dokumentarni film o nama… – poručuje ona.

Kroz Plesni studio „Maya“ prošlo je više hiljada djece, uglavnom djevojaka. Mnoge su nastavile s plesom i ostvarile uspješne rezultate. Jedna od njih je Valentina Vavra koja je u plesnom klubu „Aster“ Sarajevo i svjetska je prvakinja u paru s čuvenim trenerom Vedranom Marčetom.

Edukacijski centar

-Posebno sam ponosna na plesni bal kada je svečana dodjela diploma u školama. Pola godine se pripremamo za to. Imamo svečani bal, mažoretkinje, muzičko društvo Travnik koje ih prati, voz Ćiro… Defiliramo kroz grad i tu učestvuje stotine i stotine djece. Imamo i veliku podršku od kantonalne Vlade, Općine Travnik i svih kojima se obratimo. Ne postoji nijedna kulturna ili sportska manifestacija da naša djeca ne uveličavaju taj događaj. Jednostavno, mi smo ukras Travnika – kaže ponosno.

Pandemija koronavirusa donijela je probleme za cijeli svijet, zatvaranje je stvorilo i brojne psihičke probleme kod ljudi. Sve to rezultiralo je novom Majinom idejom.

-Želela sam napraviti Plesni studio „Maya – Educational Center“ koji će se baviti neformalnim obrazovanjem djece i mladih. Identificirali smo najčešće probleme kao što su mentalno zdravlje, vršnjačko i cyber nasilje… Počeli smo dovoditi stručnjake iz tih oblasti koji su s djecom pričali o tome. Ono što je zanimljivo, većina predavača bili su naši članovi koji su sada magistri, profesori, stručnjaci u svojim profesijama.Nakon toga javljaju se organizacije iz Sjeverne Makedonije, Njemačke, Italije…. Počeli smo saradnju i posljednje dvije godine imali smo veliki broj predavanja, stručnih seminara za mlade, ali i njihove roditelje – kaže nam.

Kako je Plesni studio „Maya“ rastao, bilo je potrebno ozbiljnije se baviti vođenjem organizacije. Sve to dovelo je do doktorice nauka.

-U ovu priču ušla sam mlada i nisam znala ništa o biznisu. Onda sam sebi rekla, idem upisati Ekonomski fakultet, a nakon toga i magistarski, smjer poduzetnički menadžment i marketing. S obzirom da sam voljela učiti, profesori su me zapazili i na fakultetu postajem prvo demonstrator, pomoćni, a onda i viši asistent. Paralelno s tim vodim nevladin sektor i učim projektni menadžment što me navodi da upišem i doktorat, te stječem titulu doktora nauka u menadžmentu u obrazovanju. Danas uspješno predajem kao docentica i pomažem mladim ljudima. Uključena sam i u brojne projekte Evropske unije u oblasti obrazovanja u BiH, izdala sam i tri knjige, te je jedna posebno vezana za visoko obrazovanje u BiH, a u pripremi je i četvrta – kaže ona.

I pored ovolikog posla i brojnih obaveza, Maja itekako pronalazi i slobodnog vremena kada, kako kaže, pobjegne od svega.

-Priroda je bila uvijek nešto što predstavlja moj drugi život. Pilates, joga, aeroterapija me posebno ispunjava. Veliki sam individualac, volim pobjeći od svega i odmoriti se. Izuzetno sam aktivna na tom polju i svaki drugi dan sam u prirodi, na planini… Također, prakticiram i aeroterapiju koju pokušavam prenijeti i na mlade ljude. Priroda nas obnavlja, a planina podsjeća koliko trebamo biti zahvalni i ponizni.- ističe Maja.