Skip to content Skip to footer

Kuća puna ljubavi: U Domu Sentivo traži se mjesto više

Dom Sentivo na Ilidži više je od staračkog doma jer nudi novi koncept življenja za osobe treće životne dobi, utemeljen na dobro poznatom obrascu – kao kod svoje kuće! U ovom domu stvorili su okruženje koje podsjeća na kućnu atmosferu, a sve aktivnosti prilagođavaju svojim „ukućanima“.

– Starije osobe je bitno ohrabrivati da ostanu aktivne i da se druže s vršnjacima. Promjene koje donosi starost će im mnogo lakše pasti ako ih podsjetimo da imaju ogromnu prednost u odnosu na druge generacije, a to je slobodno vrijeme – ističe Emina Mujezinović, direktorica ovog doma.

Velika porodica

Sentivo želi biti primjer kvalitetnijeg života osoba u trećoj životnoj dobi. Od sličnih ustanova izdvaja se po bogatom i zanimljivom socijalnom životu, te pristupu svakom pojedincu kao cjelovitoj ličnosti.

– Osjećaj i empatija igraju najvažniju ulogu u razumijevanju starijih osoba i prepoznavanju njihovih potreba. Sentivo na italijanskom jeziku znači – osjećao sam, osjećam, a za nas to znači osjetiti potrebe naših korisnika, te svakom od njih pristupiti s poštovanjem i ljubavlju. Cilj nam je stvoriti okruženje u kojem se starije osobe podstiču da nastave živjeti ispunjen i kvalitetan život. Korisnike smještaja podsjećamo da se napokon mogu posvetiti sebi, ohrabrujemo ih da svoja iskustva dijele s drugima, sklapaju nova prijateljstva, otkrivaju nove interese. Za veoma kratko vrijeme naši ukućani su se međusobno povezali, pa možemo reći da pozitivnom energijom, toplinom i vitalnošću plijene pažnju gdje god se pojave – naglašava Mujezinović.

Dajemo sve od sebe, poručuje direktorica, da budemo mnogo više od socijalne ustanove i da Sentivo zaista bude kuća puna ljubavi – mjesto za njegu i stanovanje uz stručnu podršku, životna zajednica.

-Još se susrećemo s osudama društva kada su u pitanju starački domovi. Smještaj roditelja u jedno takvo okruženje je sve osim „odbacivanja“. Naprotiv, moglo bi se reći da je izraz stvarne brige i ljubavi, jer tim osiguravate kvalitetniji i ispunjeniji život vaših roditelja. Istovremeno, u prilici ste da ne narušavate svakodnevno funkcioniranje vaše primarne porodice. Možete se u potpunosti posvetiti porodičnim i poslovnim obavezama jer znate da je vaš roditelj na sigurnom mjestu, da su njegove primarne potrebe zadovoljene u svako doba dana i noći, te da ga možete kontaktirati i posjetiti kad god poželite – ističe ona.

U korist životu u domu idu i istraživanja koja dokazuju da osobe treće životne dobi, koje žive u domovima za starije osobe, žive jedan kvalitetniji i ispunjeniji život od osoba koje treću dob provode sami u svojim kućama, često zanemareni i napušteni od porodice i društva. Nema lijeka koji može imati tako dobar efekat kao druženje, kretanje i pravilna ishrana, koja je ovdje pažljivo osmišljena, izbalansirana i prilagođena nutritivnim potrebama starijih osoba. Biraju se domaći dobavljači koji mogu ponuditi kvalitetnu, kontroliranu i svježu hranu.

Boravak u prirodi

Velika pažnja pridaje se i kretanju, pa često organiziraju izlete, šetnje i boravak u prirodi. Dom je smješten odmah uz čuvenu Veliku aleju na Ilidži, koja omogućava šetnje i odlaske na Vrelo Bosne.

– Po dolasku novog korisnika, zajedno s porodicom analiziramo njegovo stanje, individualne potrebe, dogovaramo način njege i brige za pojedinu osobu. Stručnu medicinsku njegu i 24-satni nadzor u Domu provode iskusne medicinske sestre i tehničari, prema uputama i pod nadzorom ljekara. Tu posebno ističemo dr. Amru Macić-Džanković, internistu i kardiologa, koja vrši redovne posjete korisnicima smještaja, te psihijatricu dr. Ingu Lokmić-Pekić. Naši korisnici i njihovi srodnici nam se u svako doba mogu obratiti sa željom za poboljšanjem jer zahvaljujući njihovom aktivnom sudjelovanju možemo poboljšavati kvalitet naše usluge – naglašava Amela Sejfić, glavna medicinska sestra Doma, te poziva pojedince, grupe, umjetnike i sve ljude otvorenog srca koji mogu obogatiti svakodnevnicu njihovim korisnicima da nam se jave i dođu u posjetu domu Sentivo.

Leave a comment