Skip to content Skip to footer

Kenan Magoda, predsjednik TZ KS: Očekujemo nove turističke rekorde u ljetnoj sezoni

U Sarajevu vlada izuzetno prijatna atmosfera na ulicama grada koje su popunjene turistima iz svih dijelova svijeta. Fotografije koje svakodnevno nastaju na ulicama pokazuju da se Sarajevu vraća njegov stari ritam, posebno na Baščaršiji, na okolnim izletištima, ali i na olimpijskim ljepoticama.

-I statistika koju evidentiramo u Turističkoj zajednici Kanotna Sarajevo pokazuje da smo vrlo blizu turističkom prometu iz predpandemijskog vremena, te nove rekorde očekujemo do kraja ove turističke sezone – kaže Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u intervjuu za magazin Visit BiH.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo vrlo aktivno radi na novim sadržajima koji će privući nove turiste tokom ljeta. Koji su to sadržaji?

-Turitička zajednica Kantona Sarajevo vrlo aktivno radi na kreiranju novih sadržaja, širenju ponude, jačanju turističke ponude Sarajeva u cilju njegovog pozicioniranja kao atraktivne destinacije. U prvih šest mjeseci ove godine podržali smo više od stotinu projekata iz različitih oblasti – turizam, kultura, muzika, zabava, sport, edukacija, gastronomija, ekologija itd., te sadržajno zadovoljili različite ukuse i generacije. Tokom tri mjeseca ljetne turističke sezone kroz blizu 40 projekata Sarajevo Summer Festa, Turisitčka zajednica Kantona Sarajevo će osigurati kulturno-umjetničke, scenske i zabavne sadržaje.

Ove godine poseban akcenat ste stavili na kulturna dešavanja, ali i zabavne sadržaje. Možete li izdvojiti neke?

-Uz podršku brojnim predstavama i kulturnim događajima na otovrenom, najavljujemo i koncerte (Solomun, Bajaga, Letu Štuke, Atomsko sklonište, Bolero, Crvena jabuka), te festivale, manifestacije i atraktivne sportske događaje, za što je izdvojeno 650.000 KM. Naravno, neizostavna je podrška i ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivalu, čiji smo ponosni partner već godinama, a na osnovu kojeg i  ove godine imamo velika očekivanja u jačanju turističkog prometa.

Radite na projektu kartica Sarajevo Card. O čemu se zapravo radi?

-Noviteti i unapređenje su naša konstanta koju aktivno jačamo. Među važnim projektima koje pripremamo u narednom periodu izdvajamo izradu kartice Sarajevo Card. Projekat Sarajevo Card namijenjen je za turiste koji će kupovinom jedinstvene kartice imati mogućnost korištenja, naprimjer gradskog prijevoza, usluga mobilne telefonije i interneta, posjetu muzejima i teatarima, obilazak turističkih atrakcija, kao i ostvarivanje određenih popusta u smještajnim i ugostiteljskim objektima, trgovinama…

Izdvojite nam još neke projekte koje podržavate?

-Turistička zajednica Kantona Sarajevo pruža podršku projektima formiranja skywalk šetnica, sportsko-avanturističkih i adrenalinskih sadržaja, za koje smo osigurali značajna sredstva. Još jedan od izuzetno bitnih projekata čiju smo važnost kao društveno odgovorna kompanija prepoznali i podržali je postavljanje reciklomata u Sarajevu.