Kajak safari na Vrbasu

Rekreacija i avantura u kojoj se svašta može vidjeti i naučiti, pa i kako da postanete kajakaš. Ne baš profesionalni, ali makar kajakaš za svoju dušu koji, kad god to poželi, može odveslati Vrbasom.

Otprilike tako je sve zamislio proslavljeni kajakaš Darko Savić, a onda je zahvaljujući podršci kompanije Prointer ITSS i brenda GoPro realizovao projekat „Kajak safari“.

Safari na vodi trebao bi kajakaško veslanje približiti svim uzrastima i generacijama, a zahvaljujući malo drugačijim, širim i stabilnijim čamcima, u taj poduhvat se mogu upustiti i amateri.

-Ta ideja mi se godinama vrzmala po glavi, ali falilo je i vremena i novca, a onda nam je Prointer izašao u susret i uspjeli smo nabaviti potrebnu opremu. Ovakav vid aktivnosti podrazumijeva boravak na vodi i u prirodi, promoviše prirodne resurse našeg okruženja, okuplja mlade naraštaje i nova je turistička ponuda Banje Luke – objašnjava Darko.

O njegovom poduhvatu najbolje svjedoče vrhunski snimci GoPro kamera. Od početka augusta, otkako je sve počelo, organizovano je nekoliko izleta, a o veslanju i kajaku skoro sve su naučili klinci iz dva banjalučka vrtića i to na vrlo specifičan način.

Darko im je, veslajući Vrbasom, ispričao da su Indijanci bili prvi koji su vozili kajak i kanu, a onda se odnekud zaista pojavio „Indijanac“ i izazvao pravo oduševljenje.

– Vjerujem da će djeca taj doživljaj upamtiti i možda će se neko od njih u budućnosti i profesionalno baviti kajakom. Naš cilj i jeste bio da, prije svega, mališanima pokažemo da je to divna vještina, a u planu nam je da u sljedećoj sezoni oko 80 posto svih aktivnosti bude usmjereno na mlađe uzraste. Ovo je, između ostalog, i zamišljeno kao škola sporta na vodi – kaže Darko.

Za sljedeću sezonu ima još planova, a dotad će stići i preostala oprema na koju se zbog pandemije i granica mora pričekati.

Važno je da je ono što je nabavljeno poslužilo svrsi, a Darku se posebno dopalo što je poslužilo i ljubavi. Hvali se da je već odveslano nekoliko „tura u dvoje“, pa bi safari na Vrbasu mogao biti i sinonim za romantiku.

Komentari