Izletišta u Banovićima, odmor za dušu i tijelo

Na prostoru planine Konjuh ugnijezdilo se i najljepše izletište Zobik, sa planinskim domom Varda smještajnih kapaciteta 20 kreveta, lijepo uređeni šadrvani, kamini, stolovi i klupe, te uređeni tereni za mali nogomet, košarku i odbojku, kao i parking prostor.

Pješačke staze su omiljene za planinarenje i put su do srca planine Konjuh. Zobik je udaljen od Banovića 17 kilometara.

Planinarskim domom Zobik upravlja i gazduje Planinarsko društvo Varda Banovići. Svake godine održavaju se tri planinarske akcije – Izlet na Zelemboj 2. januara, masovni izlet za građanstvo u Zobik pod nazivom “Pozdrav proljeću”, te planinarski put Konjuhom. Ovaj proljetni izlet za planinare i druge ljubitelje prirode okupi i više od 3.000 učesnika. Posljednjih 20 godina redovno se izvodi izlet pod nazivom “Veljača” u februaru.

Planinarski put Konjuhom ranije se izvodio posljednji vikend u junu mjesecu, a sada se u septembru u sklopu obilježavanja dana općine banovići.

U prelijepoj borovoj šumi, neposredno uz rijeku Oskovu, a od Banovića udaljeno sedam kilometara, nalazi se izletište Mačkovac. Tokom cijele godine, a posebno u ljetnjem periodu, ovo izletište je glavna destinacija za odmor, relaksaciju, sportske aktivnosti, roštiljanje kako lokalnog stanovništva, tako i stanovnika drugih općina na Tuzlanskom kantonu, pa i šire.

Izletište se nalazi na putnom pravcu prema hotelu Zlača, u naselju Mačkovac. Opremljeno je sa 17 stolova sa klupama, osam šadrvana kapaciteta 6-8 osoba, pet kamina za roštilj, tri česme s pitkom vodom, četiri wc-a sa sanitarnim čvorom i sadržajima za djecu.

Pored livada na kojima se nalaze pomenuti sadržaji, izletište posjeduje i branu koja u ljetnom periodu služi za kupanje i ribolov. Rijeka Oskova, koja krasi ovo izletište obiluje ribom, naročito potočnom pastrmkom i mladicom.

Također, izletište Mačkovac raspolaže s poligonom za male sportove na kome se može igrati mali fudbal, košarka i odbojka. Pored izletišta nalazi se restoran “Brana” koji nudi sve vrste jela kao i prenoćište za one ljubitelje prirode kojima jedan dan na ovom izletištu nije dovoljan.

Svake godine, na izletištu Mačkovac tradicionalno se obilježava proslava 1. maja gdje stanovnici cijelog Tuzlanskog kantona, pogotovo iz općina Banovići, Živinice, Tuzla, Lukavac, Srebrenik… dolaze da proslave ovaj praznik rada i uživaju u onome što ovo izletište pruža.

Komentari