Skip to content Skip to footer

Hyundai fabrika u Češkoj proslavila proizvodnju 4 miliona vozila

Prvi million vozila proizveden je 2013. godine, drugi u 2016. godini, a treći 2019. godine, a sada Hyundai Motor fabrika u Našovicama u Češkoj proslavlja proizvodnju četvrtog miliona vozila.

Četvrto milionito vozilo bio je Hyundai Tucson N Line, koji je opremljen sa najsavremenijom opremom u blago hibridnoj verziji, a proizveden je za kupca u Olomouc-u u Češkoj. Uprkos pandemiji te problemima u opskrbnom lancu globalno, ali i drugim vanjskim uticajima, HMMC je uspio održati visoku stopu proizvodnje. Ove godine očekuje se proizvodnja preko 321 000 vozila, što znači da će premašiti “predpandemijsku” 2019. godinu.

-Naši uposlenici i dobavljači imaju beskrajno velike zasluge za to kako su se izborili sa svim izazovima u proteklih nekoliko godina. Zahvalan sam na tome da zahvaljujući njihovim vještinama i predanosti mi smo danas u mogućnosti da slavimo još jedan značajan uspjeh – rekao je Cheolseung Baek, predsjednik HMMC-a.

Četvrto milionito vozilo koje je proizvedeno pokazuje trenutni trend elektrifikacije.

Fabrika je proizvodila do 2019. godine samo vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok početkom 2020. godine počela je proizvodnja električne Kona-e koja je bila prvo masovno proizvedeno baterijsko vozilo u Češkoj.  Na jesen iste godine u Našovicama počela je proizvodnja hibrida i plug in hibrida četvrte generacije modela Tucson, dok se u proteklim godinama smanjio procenat proizvodnje dizelskih motora koji sada čine samo 9 % od ukupne proizvodnje fabrike.

Vozila proizvedena u HMMC fabrici nisu samo za Europu. U Našovicama je najviše proizvedeno Hyundai Tucsona – 70 % od početka proizvodnje fabrike 2008. godine. Porodica i30 koja je dostupna u tri varijante (wagon, hachback, fastback) čini 17 % ukupne proizvodnje HMMC-a, dok električna Kona čini 10 % proizvodnje, a višestruko nagrađivani i30 N koji je proizveden u obe varijante (hatchback i fastback) čini preostali dio ukupne proizvodnje.

Njemačka i dalje ostaje najveći kupac, slijede je Velika Britanija, Španija i Francuska. Tucson vodi u klasi kompaktnih SUV vozila u Europi ove godine, te tako nastavlja dobar rezultat od prošle godine. Jedinice Hyundaievog bestselera proizvednog u Našovicama također se isporučuju na Bliskom Istoku i drugim dijelovima svijeta.

Broj zaposlenih u HMMC-u iz godine u godinu se povećao zbog povećanja proizvodnje, pa tvornica sada zapošljava gotovo 3300 ljudi, od kojih su 92 posto češki državljani. Prosječni zaposlenik stariji je od 38 godina i radi u HMMC-u više od osam godina. Tvrtka svojim zaposlenicima nudi iznadprosječne novčane naknade i širok raspon pogodnosti unutar Moravsko-Šleske regije i cijele zemlje.

Odgovorno i održivo poslovanje

Tvornica Našovice smatra se pionirom u području zelene energije unutar Hyundai Motor Grupe. Početkom 2022. godine HMMC je postao prvo proizvodno mjesto kompanije koje isključivo koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora – uključujući bioplinska postrojenja, fotonaponsku energiju i energiju vjetra. Sva kupovina energije HMMC-a potkrijepljena je certifikatima s garancijom porijekla.

Važnu ulogu u tvornici imaju i aktivnosti usmjerene na smanjenje potrošnje prirodnog plina i električne energije, u skladu s Hyundaijevom strategijom održivosti i ekološke prihvatljivosti. HMMC koristi najsavremeniju tehnologiju i vrhunske laboratorije kako bi osigurao zaštitu okoliša. Sistem upravljanja otpadom implementiran je u cijeloj proizvodnji: 2021. je, naprimer, ukupno 88 posto otpada dato na recikliranje. Društvena odgovornost preduzeća također je sastavni dio strategije kompanije, uključujući programe bespovratnih sredstava, partnerstva s glavnim institucijama u Moravsko-Šleskoj regiji i blisku saradnju s okolnim zajednicama i volonterske aktivnosti.

HMMC proizvodnja

HMMC-ov najproizvedeniji model do danas je TUCSON treće generacije, s ukupno 1.180.445 proizvedenih jedinica (29,5%svih automobila). Proizvedene su 423.274 jedinica zadnje generacije Tucsona u dvije godine od lansiranja do oktobra 2022. godine.

Najjača godina tvornice u Nošovicama bila je 2016. godina, kada je proizvedeno 358.400 jedinica. U 2022. godini HMMC planira proizvesti 321.500 jedinica.