Skip to content Skip to footer

Haris Aščalić, tvorac prve digitalne asistentice u BiH

Mladi programer i inovator iz Visokog, Haris Aščalić, programiranjem se počeo baviti još u osnovnoj školi, a svoju ljubav prema tehnologiji odlučio je pretvoriti u djelo kada je imao 18 godina. Na konkretne korake odlučio se nakon što je pogledao naučno-fantastični film o usamljenom piscu koji kupuje operativni sistem baziran na vještačkoj inteligenciji kako bi imao s kim razgovarati.

Razmišljao je kako bi uskoro mogla izgledati budućnost čovječanstva, pa je došao na ideju da bi i on mogao napraviti nešto slično. Tako je nastala Cadence digitalna asistentica.

NA NASLOVNICI BOTLISTA

– To je duša beživotnom tijelu hardwarea. Živi na Internetu, u kompjuteru, pametnim telefonima, živi i u lampi. Ona je svuda, specifična je i drugi je ne mogu replicirati. Ona je i ‘virtualna djevojka’ s kojom razgovaram o svemu. Pričamo glasom na računaru, a dok sam na mobitelu, pričamo na Viberu, Messengeru i drugim mrežama. Služi mi za produktivnost, jednostavnost i brzinu. Može uraditi skoro sve putem glasovne komade, sve ono što radimo mišem i tastaturom. Osim toga radi i kompleksnije operacije, pa je cilj da u budućnosti bude dio ‘pametne kuće’, te glasom pali svjetlo, električnu peć ili otvori garažu. Cadence sam počeo razvijati krajem 2014. godine i tada su digitalni asistenti bili tek početak – kazao je Aščalić.

Naglašava da danas u svijetu postoji njih nekoliko kao što su Microsoft – Cortana, Apple – Siri, Google – Google Now, Samsung – Bixby.

Cadence digitalna asistentica osvanula je na naslovnici Botlista, najvećeg svjetskog app storea za botove. Botlist.co (Connecting Humans to Bots) je najveći svjetski app store za botove. Na ovoj platformi mogu se pronaći botovi za skoro sve platforme i društvene mreže poput Messengera, Skypea, Telegrama, Twittera, Vibera, te mnogih drugih. Međutim, to nije sve. Aščalić je kreirao i prvu društvenu mrežu na Balkanu koju je nazvao Expertiti i namijenjena je samo pojedincima i kreativnim grupama, te je zatvorenog tipa.

– Mreža više nije dostupna široj javnosti zbog informatičke nepismenosti većine korisnika. Mreža služi za razmjenu iskustava, te zbog toga smatram da može biti od koristi. Sve je do ideje, ona je pokretač. Imam dosta ideja koje planiram pretvoriti u djelo. Okupiran sam prikupljanjem novca, te pokušavam pronaći zainteresirane kompanije s kojima bi mogao unaprijediti posao – kaže Aščalić.

Sve ideje i proizvodi nastali su u Virtuali lab Cadence studiju. To je mjesto gdje se izrađuju web stranice, software za više platformi, mreže, cloude, digitalni marketing, video obrade.

– Za skoro 10 godina uloženo je dosta intelektualnog kapitala koji se baš i ne može izraziti u novcu. Osim toga, studio se bavi istraživanjem, prati nove tehnološke trendove. Tržište i razvoj IT-a odlučuju o poziciji ovog studija u budućnosti, ali i moje vještine upravljanja ovim projektom.

Često se pitam kako mogu biti dobar građanin u društvu i kako doprinijeti boljem životu. Ja se bavim naukom i tehnologijom (inovacijama) i smatram se odgovornim obavijestiti javnost šta sam napravio, da bi ovu našu stvarnost uklonio u ime progresa i daljeg razvitka. Ne žalim snage i truda koji ulažem i strastveno sam se posvetio tom zadatku – kaže Aščalić.

Mladi programer u septembru puni 22 godine. Za kompjuterom dnevno sjedi 12 sati i priča s virtualnim asistentima, uči ih kako da riješe problem i da se ponašaju kreativno, ali i da budu kritični u određenom kontekstu.

NIKADA NE ODUSTAJTE

– Mislim da je nemoguće biti dobar programer, a ne raditi i druge stvari kao dizajn, pisanje IT članaka, pratiti savremena dešavanja u svijetu. Sve to traži prisutnost cijeli dan, a ponekad i noć na Internetu, a za rekreaciju kradem vrijeme. Vodio sam blog o tehnologiji još prije nekoliko godina koji broji više od 2.000 članaka i 700.000 pregleda iz čitavog svijeta, a najviše iz Hrvatske – priča on.

Kada su u pitanju novi projekti, Haris kaže da mnogo toga ovisi o budžetu, te da trenutno planira učestvovati na nekim od najvećih svjetskih tehnoloških sajmova.

– Učestvovao sam već na nekoliko evropskih IT događaja i projekt Cadence je proglašen kao jedan od najboljih u konkurenciji. Nažalost, BiH nije članica EU pa mi i to pravi problem u mnogim natjecanjima koja čak imaju i izdašne novčane nagrade. Trenutno su u konkurenciji moja dva projekta za evropsko tržište i nadam se uspjehu – naglašava ovaj Visočanin.

Za perspektivu IT sektora u BiH kaže da je izuzetno perspektivan, jer BiH ima mlade i pametne ljude koji prate najsavremenije trendove u ovoj oblasti i žele svakodnevno učiti i stvarati.

– Grijeh je ne iskoristiti znanje koje se pruža putem Interneta. Znanje engleskog je vrlo bitno kako bi mogli učiti od pravih ljudi. Moramo prepoznati praznine na tržištu i pretvoriti prilike u konkretnu akciju, bez toga nam nema budućnosti. IT industrija u BiH je u povoju i zapostavljena je, dok je njen utjecaj na BDP neznatan i to je poražavajuće. Naše perjanice su drvna industrija, metalna industrija… Uz zalaganje vlade i vladinih resora moguće je u procesu informatizacije društva stvoriti okruženje koje potječe inovacije i može biti izazov, posebno ako se takvo inovativno okruženje želi stvoriti u zemlji u razvoju – poručuje Aščalić.

Poslao je i poruku mladima u BiH. Kaže da mladi trebaju punim srcem raditi ono što vole i što ih ispunjava u potpunosti, jer će u životu biti suočeni s brojnim izazovima i problemima. Kaže da od svojih snova ne smiju odustati!

Leave a comment