Skip to content Skip to footer

Hamo Račić, organizator posla PZO i asistencija u Sarajevo-osiguranju: Putujte bezbrižno, za vas brine Sarajevo-osiguranje

Bliži se sezona godišnjih odmora, vrijeme kada ljudi najčešće putuju. Na tim putovanjima dešavaju se nepredviđene situacije na koje su građani spremni, ali kada odu na godišnji odmor ili neko drugo putovanje često zaborave. Tu se, prije svega, misli na povrede ili neke druge bolesti.

Kada ste u drugoj zemlji odlazak kod ljekara može koštati i više nego što mislite, pogotovo ako nemate putničko i zdravstveno osiguranje. Kako izbjeći dodatne troškove, putovati sigurno, ali i drugim pitanjima razgovarali smo s Hamom Račićem, organizatorom posla PZO i asistencija u Sarajevo-osiguranju, najvećem osiguravajućem društvu u Bosni i Hercegovini.

Možete li nam reći kakve pakete putničkog i zdravstvenog osiguranja Sarajevo-osiguranje?

-Sarajevo-osiguranje ima bogatu paletu putničkih zdravstvenih osiguranja koja je kreirana prema potrebama naših klijenata. Za predstojeću sezonu posebno preporučujemo povoljne porodične pakete. Porodičnom policom djeca ostvaruju popust od 50 posto. Uz primarno putničko zdravstveno osiguranje nudimo i osiguranje prtljaga, Osiguranje nezgode, Osiguranje lične odgovornosti na putovanju, te otkaz putovanja. Napominjem da Sarajevo-osiguranje poklanja svojim klijentima auto asistenciju uz svaku policu putničkog i zdravstvenog osiguranja, koja podrazumijeva šlepanje vozila u kvaru ili usljed saobraćajnog udesa do prvog servisa ili otklon kvara koji se može riješiti na licu mjesta.

Često se dešava da se iz raznih razloga građani BiH povrijede ili razbole tokom putovanja. Šta im Sarajevo-osiguranje može ponuditi po tom pitanju?

-Polica putničkog zdravstvenog osiguranja Sarajevo-osiguranja pruža kvalitetno osiguravajuće pokriće, asistenciju koja je dostupna 24/7, te će zbrinuti osiguranika na najbolji mogući način.

Ako porodica kupi putničko-zdravstveno osiguranje u Sarajevo-osiguranju i tokom putovanja nekom od članova zatrebaju zdravstvene usluge u drugoj državi, da li se oni liječe besplatno ili plaćaju troškove liječenja pa potražuju novac od Sarajevo-osiguranja nakon tog putovanja?

-Kada nastane ozbiljan zdravstveni problem, te je potrebna hospitalizacija osiguranika stupamo u kontakt s bolnicom i preuzimamo garanciju za preuzimanje troškova liječenja i plaćamo troškove koji nastanu, direktno zdravstvenoj ustanovi, pokriveni su i troškovi prijevoza do zdravstvene ustanove kao i svi lijekovi koji se izdaju uz medicinski recept. Ukoliko osiguranik sam plati određene troškove lliječenja, Sarajevo-osigranje će fleksibilno riješiti odštetni zahtjev u maksimalno brzom roku i refundirati plaćeni iznos.

Koliko je u prošloj godini Sarajevo-osiguranje isplatilo potraživanja po ovom osnovu i koliko vremena treba proći prije nego klijenti naplate te troškove?

-Sarajevo-osiguranje je u protekloj godini platilo više od 360.000 KM za približno 600 slučajeva gdje je našim klijentima bila potrebna medicinska pomoć u inostranstvu. Zaprimljeni odštetni zahtjevi se refundiraju, najčešće, u roku 48 sati nakon što zaprimimo dokumentaciju.

Jesu li građani svjesni rizika prilikom putovanja, s obzirom da njihov stan ili kuća ostaju prazni i na taj način laka meta za provalnike? Koliko građani osiguravaju svoj stan ili kuću u periodima putovanja?

-Obzirom da se iz godine u godinu povećava broj osiguranih osoba smatramo da građani postaju svjesni rizika ako se razbole ili povrijede u inostranstvu, te da za relativno mali iznos mogu kupiti kvalitetno zdravstveno osiguranje i dodatni unutrašnji mir. Međutim, ima i onih koji kažu „ma neće ništa biti“ ili „ma sjesti ćemo u auto i brzo smo u BiH“. Međutim, ima trenutaka kada ne možemo nažalost ni do automobila. Tada nastaju velike komplikacije i jako veliki troškovi. Sarajevo-osiguranje ima u svojoj ponudi i paket „Kišobran sigurnosti“ gdje građani mogu osigurati i svoju imovinu od rizika koje ste naveli, odnosno osiguravamo svakog člana uže porodice u slučaju bolesti ili nastanka povrede u inostranstvu, stan ili kuću i stvari u njima od rizika požara, izljevanja vode iz vodovodnih i kanalizacionih cijevi, na ukupnu sumu od 66.000 KM, pa sve do 102.000 KM i to sve za cijenu od 25 KM po putovanju.

Postoji li u Sarajevo-osiguranju neka vrsta polise zdravstvenog ili putničkog osiguranja za strane turiste koji dolaze u BiH?

-Svakako, u našoj ponudi imamo opcije i za strance koji borave u BiH, bilo da se radi o turističkom boravku ili gdje je strancima potrebno zdravstveno osiguranje za sticanje boravka u BiH ko što su studenti ili osobe koje apliciraju za boravak po drugim osnovima.

Imate li nešto za dodati što bi naši čitatelji trebali znati o osiguranju generalno?

-Nesretni slučajevi se nekada ne mogu izbjeći, ali se mogu kvalitetno amortizovati uz policu putničkog zdravstvenog osiguranja i ostalih vidova osguranja koje pruža Sarajevo-osiguranje. Policu putničkog zdravstvenog osiguranja možete zaključiti online servisa na web stranici Sarajevo osiguranja www.sarajevoosiguranje.ba, kao i širom BiH u našim poslovnicama i ispostavama.

Leave a comment

0/100