Skip to content Skip to footer

Hadžijin mlin u Donjem Vakufu: Domaće brašno ispod vodeničkog kamena

Vodenica, odnosno Hadžijin Mlin u Donjem Vakufu kako je poznatiji u ovom kraju, ima gotovo stoljetnu tradiciju. Napravljen je prije Drugog svjetskog rata i tada je imao veliku ulogu u prehranjivanju ljudi. U vrijeme proteklog rata, mlin je skroz devastiran, a nakon rata Fadil efendija je renovirao mlin i ponovo ga pokrenuo. Bio je u funkciji sve do 2009. godine, odnosno do njegove smrti.

Vodenički točak ponovo se pokrenuo u novembru 2016. godine, zahvaljujući bračnom paru Emir i Lejla Zjajo.

-Završio sam Saobraćajni fakultet u Sarajevu. Nisam imao posla, pa je nekako logična ideja bila razmišljati o napuštanju države. Međutim, razmislili smo i shvatili da novac nigdje ne raste na grani. Rekao sam, ako ću negdje nešto raditi nek to bude u BiH – kaže Emir za magazin Visit BiH.

U početku je bilo teško, jer nisu ništa znali o tome. Našao je jednu nenu koja im je objasnila kako se žitarice melju krupno i sitno, odnosno kako se postiže granulacija.

-Sada je to sve lako. Meljemo sve vrste žitarica – heljdu, pšenicu, raž, ječam, kukuruz… Mi ne sijemo žitarice, ali imamo jednog čovjeka koji se tim bavi. U njegovoj proizvodnji nema nikakvih hemikalija i mogu reći da je brašno s te strane potpuno zdravo – kaže Emir.

Brašno prodaje na pijacama u Donjem Vakufu, Jajcu, Bugojnu… Osim toga, prisutan je na gotovo svim sajmovima u BiH gdje je, kako kaže, upoznao mnogo ljudi.

-Brašno plasiram i u prodavnicama u Mostaru, Zenici, Čapljini, Travniku… Sve su to prodavnice zdrave hrane. U vodenici radim sam, a kada se pripremamo za sajmove, odnosno kada nam trebaju veće količina brašna, onda se u cijelu priču uključe supruga i kćerka – ističe on.

Kaže da je na početku pandemije koronavirusa, kada je bila velika potražnja za brašnom, padao od posla.

-Možda je zanimljiva priča kada mi je zazvonio telefon. Predstavili su se ispred kompanije HIFA. Mislio sam da sam dobio nešto na nagradnoj igri koja je u tom periodu trajala. Kazali su da su pripremili veliki kamion da dođu po brašno. Nisu znali da je kod nas obična vodenica, a ne mlin velikog kapaciteta – govori Emir s osmijehom.

Emir kaže da ima i planove za proširenje ponude.

-Odvojili smo jednu prostoriju u vodenici i tu ćemo mljeti samo bezglutenske žitarice – spelta, riža… To bi trebalo zaživjeti do kraja maja – naglašava on.