Skip to content Skip to footer

Grad Zmaja od Bosne

Mnogo je razloga za posjetiti Gradačac, grad s bogatom historijom i prirodnim bogatstvima. Gradačac je grad u Tuzlanskom kantonu s mnogo mjesta koja će vas oduševiti, a koja se nalaze u blizini centra grada. U Gradačcu možete uživati u šetnji pored jezera Hazna i Vidara, opuštati se u ljekovitoj vodi Banje “Ilidža”, posjetiti kulu Zmaja od Bosne i sjediti u parku ispod nje.

Nešto po čemu je Gradačac svakako najpoznatiji jeste kula Zmaja od Bosne, odnosno kula Huseina Kapetana Gradaščevića. Nalazi se u centru Gradačca, iznad gradskog parka i prkosi vremenu i događanjima.

Možete ući u samu kulu Zmaja od Bosne, diviti se panorami grada vidjeti stare bosanske stvari, kao i bosansku sobu. Na zadnjem spratu se nalazi restoran u kojem se služe tradicionalna bosanska jela i iz kojeg se pruža prelijep pogled na okolna sela.

U okrugu kule nalaze se kule, kapije, sahat-kula poznata i kao krivi toranj u Gradačcu, džamija, te porodična kuća Huseina kapetana Gradaščevića. Izgradnja kule je, prema historijskim podacima, počela davne 1765. godine. Izgradnju ove kule je započeo Murat kapetan Gradaščević, brat Huseina kapetana Gradaščevića. Gradio je zajedno sa svojim ocem.

Jezero Hazna

Pri pogledu na prelijepo vještačko jezero Hazna imat ćete osjećaj da ste u Ženevi. Jezero je ukrašeno vodoskokom, molovima i šetnicom. Nalazi u blizni Banje “Ilidža”. Ovo jezero je okruženo prirodnim krajolikom, uz njega je staza kojom možete šetati. Pored jezera Hazna nalazi se istoimeni restoran u koji možete svratiti i uživati u pogledu na jezero.

Jezero je izgrađeno 1967. godine nakon što su rijeka Hazna i jezero Vidara poplavile Gradačac 1964. i 1967. godine. Prvo poribljavanje jezera je bilo 1967. godine, a prije rata Hazna jezero je bilo vrlo bitno i cijenjeno u Gradačcu gdje se tokom ljetnih mjeseci kupalo lokalno stanovništvo, ali i turista.

Jezero Vidara

Vidara je kao i Hazna vještačko jezero, ali s prirodnim obalama, okruženo šumom i uvalama. Jata patki i labudova uživaju u ovom prirodnom okruženju. Odlično je za ribolov. Oko jezera su staze kojima možete šetati u uživati u prelijepoj prirodi i šumskom zraku. Ovo jezero je razgranato, sastoji se iz tri veća zaljeva, te nekoliko manjih.

Ovdje se okupljaju ribolovci, ljubitelji prirode i svi oni koji žele ugodnu šetnju u prirodi. U proljeće je posebno lijepo, kada se sve budi i cvijeta. Ukoliko želite pobjeći od gradske gužve onda je jezero Vidara u Gradačcu savršeno mjesto.

Banja „Ilidža“

Gradačac je poznat po ljekovitim izvorima, a ljekovitost vode možete iskusiti u Banji „Ilidža“. Prirodna termomineralna voda u Gradačcu je prirodno blago, ogroman potencijal koji se koristi u sklopu usluga Banja “Ilidža”u ovom gradu. Voda u ovoj banji je blago radioaktivna, koristi se za liječenje mnogih bolesti, stanja, ali i za prevencije i opuštanje.

Voda u sebi sadrži mnogo korisnih elemenata koji pomažu u liječenju, te je zbog toga voda, ali i banja postala nadaleko poznata. To je savremeni Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje gdje dolaze razni turisti i lokalno stanovništvo kako bi se liječili ili jednostavno opustili.

Banja „Ilidža“ posjeduje bazen, tursku i finsku saunu, restoran i dovoljan broj soba za smještaj gostiju. Ima 150 kreveta koji su postavljeni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Gradski park

Gradski park u Gradačcu je interesantan, jer se nalazi odmah ispod kule Zmaja od Bosne. Vrlo lijepo je uređen, tokom ljetnih dana ima mnogo hlada, a jednim dijelom je za to zaslužna starogradska ljepotica i uzvišenje iz kojeg se pruža biljni svijet.

U parku su postavljene klupe, tu su spomenici, mnogo drveća i ukrasnih grmova, kao i popločane staze. Park kao da je srastao s kulom, pa vas svi putevi vode ka kuli Zmaja od Bosne. Nemojte se iznenaditi ako ugledate vjeverice među drvećem, jer su one u parku stalni gosti.

Autor: Adela Ambrožić