Skip to content Skip to footer

Fahrudin Selimović: Kuhao za Gerarda Depardieua, Johna Malkovicha, Radeta Šerbedžiju

Za mnoga, danas poznata imena u svijetu kulinarstva, još u djetinjstvu znalo se da će biti majstori u svom poslu. Kao djeca, “motali” bi se po kuhinji i “pomagali” nanama, bakama i mamama u pripremi jela. Upravo ovom rečenicom većina kuhara odgovorit će vam na pitanje kako je sve počelo.

Ali, za Fahrudina Selimovića, sarajevskog kuhara, to se baš i ne bi moglo kazati. Ovaj tata-mata za mediteransku kuhinju, kakav su mu sleng “prišile” kolege, u djetinjstvu je sanjao o pozivu konobara.

POBJEDA NA TAKMIČENJU

– Međutim, san je jedno, a život nešto sasvim drugo… – govori Fahrudin.
Uz osmijeh nam otkriva tajnu, koja je, kako kaže, vjerovatno bila presudna za ono čime će se u životu baviti.

– Majka me rodila u kuhinji, tako je sudbina htjela. Jednostavno se u tom trenutku zatekla sama s nanom u kući. Za doktora i bolnicu nije bilo vremena. To znaju moji prijatelji, pa neka zna i čaršija – kaže on.

Prvo zaposlenje bilo je u tadašnjem sarajevskom hotelu “Holiday Inn”, gdje je radio do 1990. godine, a potom ga je put odveo u Njemačku, gdje je ostao do 2003. godine. Po povratku u Sarajevo radio je u restoranu “Vinoteka”, te još nekoliko hotela i restorana.

Zbog posla kojem se, kako kaže, posvetio i dušom i tijelom, malo je slobodnog vremena, pa već odavno ne učestvuje na kulinarskim takmičenjima. Ono što će pamtiti i čime se zaista ponosi jeste zlatna medalja koju je 1988. godine osvojio na takmičenju kuhara iz čitave bivše nam države.

– Sjećam se, žiri je bio oduševljen mojim jelom, a pripremao sam janjeću koljenicu s jerišće pilavom. Nisam ni slutio da ću tako proći. Bilo nas je puno, a kada sam pročitao koja će sve imena učestvovati, mislio sam da nemam šanse ni za bronzanu medalju. Ali, eto život nam stalno priređuje iznenađenja – prisjeća se.

SLAVNE LIČNOSTI

Već četiri godine šef je kuhinje u restoranu “Trattoria Boccone”, u kojoj se mogu probati specijaliteti italijanske, odnosno mediteranske kuhinje. Gosti su stalni, dugogodišnji, a razlog su najfinije paste, pizze i riblji specijaliteti koje pripremaju vješte ruke chefa Fahre.

U dugogodišnjem radu imao je priliku kuhati za mnoge poznate ličnosti, od Gerarda Depardieua, kojem je pravio jelo “spaghetti aglio olio”, preko Jeremyja Ironsa i Johna Malkovicha, do Radeta Šerbedžije, režisera Srđana Vuletića, našeg poznatog fotografa Almina Zrna…

– Kada je u Sarajevu, Šerbedžija je u “Bocconeu”. To je jednostavno tako. Uvijek bira nešto drugo. Znam da sam mu posljednji put pripremao steak kojim je bio oduševljen – otkriva nam Selimović.

Iako je posvećen poslu, zna se desiti da stvari krenu drugim pravcem. U takvim trenucima važno je, kaže, ostati smiren i iz jela “izvući” ono najbolje.

– Sjećam se, gost mi je bio Donald Haase, nekadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH. Nisam imao vremena, pa sam na sto donio poluživu ribu. Srećom, sve se dobro završilo, izgleda da Donald nije od onih koji čangrizaju, a ja sam se izvukao. Naravno, pamtim i one ljepše trenutke. Jedne večeri u “Vinoteci” pripremali smo večeru za Katarinu Witt i njene goste. Toliko je bila oduševljena jelima da je, nakon večere, cijelu kuharsku epiku pozvala u salu da nam se zahvali. Upravo su to trenuci zbog kojih vrijedi stalno vrijedno raditi – kaže Selimović.

Leave a comment