Skip to content Skip to footer

Edis Dervišagić: Poduzetnički duh i marljivost građana donose uspjeh Gradačcu

Kada kažemo Gradačac nekako prva asocijacija je kula Huseina kapetana Gradaščevića, odnosno Zmaja od Bosne. To je i najznačajnija turistička atrakcija, ali i nije sve ono što Gradačac nudi turistima. U kompleksu „Starog grada“ osim kule Huseina kapetan Gradaščevića nalaze se i drugi kulturno-historijski objekati kao što su Sahat kula, Zavičajna zbirka, tuneli ispod kompleksa grada, rodna kuća Husein kapetan Gradaščevića i džamija Husejnija.

Uz ovaj kompleks je izgrađen novi gradski trg sa svim sadržajima i zaštićenim arheološkim nalazima. U okolini grada nalazi se nekoliko stećaka što dokazuje kontinuitet življenja na ovom području. Značajan turistički potencijal za zdravstveni turizam predstavlja i izvorište ljekovite banjske vode (s temperaturom vode od 29 stepeni Celzijusa) sa savremenim banjsko-rekreacionim kapacitetima i hotelskim smještajem u okviru kojih se pružaju zdravstvene i rekreativne usluge.

-U neposrednoj blizini objekta Banja „Ilidža“ nalazi sportski kompleks s gradskim stadionom i pomoćnim terenima, kao i rekreacioni park „Stara banja“ (fitness oprema na otvorenom). Osim kulturno historijskih spomenika okolina Gradačac obiluje prirodnim ljepotama, a vještačka jezera (Vidara i Hazna) zajedno s lovištima bogatim raznim vrstama niske i visoke divljači pružaju izvanredne uslove za razvoj turizma, lova i ribolova. Za ljubitelje prirode veoma su povoljna izletišta „Popovača„ i „Jasenica“ gdje se nalazi spomenik posvećen svim braniocima Bosne i Hecegovine. U okviru turističkih potencijala značajno je pomenuti lokalitet na kojem se nalazi „Oklopni voz„ kao simbol odbrane Gradačca i Bosne i Hercegovine, kao i niz drugih turističkih i prirodnih ljepota Gradačca – kaže Edis Dervišagić, načelnik Općine Gradačac u intervju za magazin Visit BiH.

Gradačac je uz Tuzlu najposjećenija turistička destinacija u Tuzlanskom kantonu. Koliko je turista prošle godine posjetilo Gradačac?

-U toku 2018. godine ostvareno je oko 55.000 noćenja što predstavlja trend rasta u odnosu na prethodni period. Očekuje se da će osnivanjem turističkog ureda u Gradačcu, čije je formiranje u završnoj fazi, doprinijeti još većoj promociji i posjećenosti Gradačca.

Imate li planove za poboljšanje turističke ponude u gradu i postoje li veće neki projekti na tom planu koji se implementiraju?

-Pored gradskog trga koji je završen prošle godine, radi se na uređenju gradskih parkova i uređenju aleja (šetališta). U saradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ministarstvom okoliša i turizma FBiH u toku je izrada projektne dokumentacije za sanaciju i rekonstrukciju kompleksa „Starog grada“ u Gradačcu.

Gradačac je dio Tuzlanskog kantona i BiH poznat po jakoj i uspješnoj privredi. Možete li nam predstaviti privrednu sliku Gradačca i koje biste kompanije izdvojili kao izuzetno uspješne?

-Gradačac ima dugu tradiciju poslovanja u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini i uslugama, kao i rast poduzetničke aktivnosti kroz partnerstvo domaćih i stranih investitora. Proizvođači dijelova koji se nalaze na području općine Gradačac (Cimos, Wagner Automotiv) rade za vodeće svjetske autoindustrije (Volkswagen, PSA, Audi, BMW). Regionalni lider u prehrambeno-prerađivačkoj industriji (Lactalis) se, također, nalazi u Gradačcu i ima uspješnu saradnju s domaćim proizvođačima mlijeka (više od 3.000 kooperanata). Gradačac je s pravom se može reći da je jedan od većih proizvodnih i trgovačkih centara u BIH i vodeća općina u proizvodnji koštičavog voća (šljiva).

Sa 151,4 milion eura izvoza druga je općina po izvozu u Tuzlanskom kantonu (26,25 posto) i peta općina po izvozu iz BiH.

Šta je općina Gradačac učinila na privlačenje stranih investitora?

-Gradačac je jedina općina koja posjeduje BFC certifikat na području Tuzlanskog kantona. BFC certifikat predstavlja program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem i instrument je koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi. Program certifikacije, kroz koji je naša Općina prošla, ima za cilj unaprijeđenje saradnje svih aktera koji su uključeni u proces privlačenja i realizacije investicija, kao i da promovira standarde koji utiču na kreiranje povoljne poslovne klime.

Jeste li zadovoljni stranim ulaganjima u Gradačac i koliko ih je bilo u proteklom periodu?

-Strana ulaganja su veoma bitan segment razvoja ekonomije svake lokalne zajednice, pa tako i Gradačca. Dosadašnja strana ulaganja se odnose na razvoj metalske, prehrambene i tekstilne industrije. Najveći ulagači dolaze iz razvijenih zemalja Evropske unije (Švicarska, Austrija, Francuska, Njemačka…).

Kakva je poslovna klima u Gradačcu?

-Općina u okviru svojih nadležnosti nastoji osigurati što povoljnije uslove za razvoj privrede i veću zaposlenost kako bi se stvarao ambijent ugodnog življenja u Gradačcu i Bosni i Hercegovini. U ovim nastojanjima postignuti su značajni rezultati zahvaljujući poduzetničkom duhu privrednika i marljivosti građana u Gradaačcu. Podaci pokazuju da je zaposlenost na području općine Gradačac u stalnom porastu tako da je premašen broj zaposlenih u odnosu na predratno stanje i na kraju prošle godine iznosio je 9.095 zaposlenih. Trenutno je u Gradačcu registrovano više od 500 privrednih subjekata, 326 obrta kao i oko 2.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Da li u Gradačcu postoje neki poticaji za mlade kada je u pitanju pokretanje biznisa?

-Općina Gradačac posebnu pažnju posvećuje mladima, te u tom smislu osigurava stipendije za studente i učenike. Također, značajni su projekti na prekvalifikaciji radne snage prema zahtjevima privrednih subjekata i u saradnji sa stranim investiorima. S tim u vezi u Gradačcu se radi na uspostavljanju savremenog „Trening centra“ u saradnji sa Vladom Turske i UNDP-om. U saradnji s Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona realizuje se projekat Profesionalne orijentacija – Praktična obuka i stručno osposobljavanje mladih s područja općine.

Kakva je infrastruktura u Gradačcu?

-Trenutno realizujemo jedan od najvećih projekata u oblasti vodosnabdijevanja vrijedan više od 20 milona KM. Ovim projektom predviđeno je proširenje postojeće kanalizacione mreže i rekonstrukcija prečistača otpadnih voda. Izgrađeno ili rekonstruisano je oko 12 kilometara lokalnih cesta. Također, radi se na poboljšanju infrastrukture u postojećim industrijskim zonama i izgradnji iste u novim zonama. Radi se i na svim ostalim projektima infrastrukture koji podrazumjevaju zaštitu okoliša i snabdijevanje električnom energijom. U podizanju kvaliteta življenja i standarda stanovništva realizuju se projekti izgradnje i opremanja školskih i drugih društvenih objekata.

Leave a comment