Skip to content Skip to footer

Bosnalijek pokorio tržište Rusije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je s generalnim direktorom Bosnalijeka Nedimom Uzunovićem i izvršnim direktorom za finansije ove kompanije Adnanom Hadžićem koji su ga upoznali s rezultatima poslovanja najstarije bh. farmaceutske kompanije koja je već nekoliko godina u privatnom vlasništvu.

Novalić je napomenuo da Vlada prati aktivnosti te kompanije nakon izlaska državnog kapitala, te da je zadovoljstvo vidjeti podatke koji ukazuju da Bosnalijek iz godine u godinu posluje s dobitkom.

Upoznao je goste i s nedavno usvojenim dokumentom socijalno-ekonomskih reformi za period od 2019. do 2022. godine u kojem se jedan od ukupno četiri zadata cilja odnosi na zdravstveni sektor, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Uzunović je napomenuo da je Bosnalijekov proizvod Lysobact u septembru bio najprodavaniji lijek od svih prodatih u Rusiji gdje je u prošlom mjesecu prodato više od milion komada ovog farmaceutskog proizvoda.

U prezentaciji je dat niz podataka o ovoj kompaniji koja postoji od 1951. godine i koja sad ima oko 6.000 dioničara diljem svijeta, a proizvode plasira na tržišta više od 20 zemalja.

Bosnalijek je jedna od rijetkih farmaceutskih kompanija koja ima potpunu proizvodnju, a posebno su ponosni na sektor za razvoj i istraživanje koji je često domaćin stručnjacima iz inostranstva.

U posljednjih pet godina broj uposlenih u Bosnalijeku se povećao za oko 300 i sad ih u ovoj kompaniji radi više od 900, u svijetu imaju devet predstavništava, te pet kćerki kompanija, a imaju više 240 proizvoda među kojima su lijekovi, dodaci prehrani te kozmetika s posebnom namjenom.

Predstavnici Bosnalijeka istaknuli su da generirajući prihode i ostvarujući dodatnu vrijednost za dioničare, Bosnalijek ima značajan doprinos i za širu zajednicu kroz uplate obaveza prema budžetskim fondovima, u koje je u prethodnih šest godina uplatio više od 100 miliona KM.

U posljednjih pet godina su, kako je prezentirano, napravili 120 novih proizvoda, a plan je da se u naredne četiri godine proizvede još 60 novih. Samo u ovoj godini su imali 50 miliona KM investicija, a dividenda se isplaćuje redovno svake godine.

Čelnici Bosnalijeka najavili su ambiciozan plan za period do 2024. godine koji podrazumijeva dodatna ulaganja i proširenje kapaciteta.

Posebna odlika Bosnalijeka je njihova društvena odgovornost, o čemu ne govore mnogo u javnosti, jer su pokrovitelji brojnih manifestacija, podržavaju sportska i druga udruženja, te rad mnogih ustanova.

Leave a comment