Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Bogat program na festivalu Baščaršijske noći

Festival Baščaršijske noći počinje u ponedjeljak, 1. jula, a Zoster, Nermin Puškar, Amira Medunjanin, Jelusick (Dino Jelusić) i Damir Avdić alias Diplomatz, samo su neka od muzičkih imena koja će nastupiti na 28. izdanju ovog Festivala koji se organizuje još od kraja 80-tih godina prošlog stoljeća.

Osnove “Baščaršijskih noći” postavljene su 1988. i 1989. godine. Ono što je počelo od malog okupljanja prvih godina, kao ”Baščaršijska noć” tokom koje se održavalo između 15 i 20 raznovrsnih kulturnih programa na različitim prostorima širom Općine Stari Grad, razvilo se u jedan od najvećih i najposjećenijih ljetnjih festivala u Bosni i Hercegovini ali i šire. Svake godine tokom jula na ovom jedinstvenom festivalu gostuje više desetina različitih programa na pozornicama postavljenim na prepoznatljivim lokacijama širom Sarajeva.

Ove godine otvorenje Festivala će biti u znaku mladih urbanih hip-hop izvođača. Tako na pozornicu u atriju sarajevskog BKC-a 1. jula stižu Katarza, Geko, Black Beriz i DJ Kaizen zajedno sa gostima iznenađenja. Posebnost i moć ovih mladih hip-hop autora leži u tematici njihove lirike koja uz dozu humora predstavlja ono što zovu “keep it real”, autentični glas urbane generacije.

Četiri dana kasnije, na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će biti postavljena u ulici Zelenih beretki nastupa jedan od najboljih vokala Bosne i Hercegovine, Nermin Puškar. Kao predgrupa će na koncertu nastupiti bend Tetak 13, petočlana ekipa koja izvodi energični autorski rock repertoar.

Puško će sa bendom, koji čine vrhunski profesionalni muzičari iz BiH i Slovenije, izvesti pjesme koje su obilježile njegovu uspješnu dugogodišnju muzičku karijeru, pjesme koje su, slobodno možemo reći, obilježile i jedan vremenski period i uz koje je odrasla cijela jedna generacija.

Za sve ljubitelje hard rock i alternativne muzike, preporučujemo koncertnu pozornicu u Kinu Bosna na kojoj će u okviru svojevrsnog rock’n’roll vikenda, u petak 19. 07. nastupiti bend Jelusick, dok će dan kasnije na istoj pozornici nastupiti Damir Avdić alias Diplomatz.

Jelusick su prograsivni hard rock bend koji predvodi, trenutno vjerovatno jedan od najboljih vokala u regiji, Dino Jelusić (bivši član mega popularnog benda Whitesnake i benda Trans-Siberian Orchestra. Učestvovao je kao član žirija i kao mentor u ovogodišnjem muzičkom showu The Voice, jednom od najvećih međunarodnih televizijskih takmičenja). U okvirima žanra koji sviraju Jelusick je teško usporediti s bilo kojim bendom na ovim prostorima, kako vokalno, tako i autorski i izvođački.

Iduću večer, 20. jula na festivalsku pozornicu u Kinu Bosna stiže Damir Avdić, urbani pjesnik sa električnom gitarom, bh kantautor sa slovenskom adresom. Sve radi iz srca. Trijezne glave. Uvijek u srž problema. Mnogima stane na žulj, do kraja razobličavajući banalnost surove današnjice. Svi albumi su mu sjajni, no njegova najveća snaga uvijek su bili i ostat će, koncerti na kojima do izražaja dolazi njegova surova nepokolebljivost.

Kultni mostarski bend Zoster dolazi u Sarajevo 24. jula predstaviti novi album „Najgori“, kao i presjek singlova iz dva desetljeća duge karijere. Koncert će biti održan na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će biti postavljena u ulici Zelenih beretki. Regionalnu popularnost grade svakim novim koncertom, a nastup na Baščaršijskim noćima bit će prilika za sve one koji do sada nisu uživo čuli njihov hvaljeni novi album koji je odlično prihvaćen kako od strane publike, tako i od strane muzičke kritike. 

Ovogodišnje Baščaršijske noći imat će i atmosferu i dozu teatarskog spektakla i glamura. Pozorišni dio programa otvara kultna predstava “Umri muški” koja će biti izvedena u velikoj dvorani sarajevskog BKC-a, 26. jula. Likovi Eve, Brune i Marijau briljantnoj interpretaciji Tatjane Šojić, Admira Glamočaka i Senada Bašića zajedno su na sceni više od 30 godine. U pitanju je najduže izvođena predstava u historiji bh teatra. Prvi put je izvedena 14. februara 1990. godine, kao diplomska predstava glumice Tatjane Šojić, te je od tada na repertoaru Kamernog teatar 55, uživajući status kultne predstave. “Mladi bračni parovi koji su dolazili na premijeru i na ta prva igranja 90-ih godina, sada dolaze njihova djeca i dolaze i oni sa njima”, kazao je glumac Admir Glamočak. Ovo će ujedno biti i prvo izvođenje predstave pred publikom od nekoliko stotina gledalaca.

Hit predstava Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” nedavno je u velikoj dvorani BKC-a imala svoju uspješnu premijeru, te potom čak sedam repriza, a u okviru Baščaršijskih noći doživjet će i svoje osmo i deveto izvođenje  20. i 21. jula. Ista monodrama/stand up će u okviru gostovanja Baščaršijskih noći biti izvedena i u Kozluku, 27. jula.

U završnici Festivala, doajen bh glumišta, Emir Hadžihafizbegović izvest će u velikoj dvorani BKC-a, 30. 07. svoj autorski projekat, monodramu “Sve je do nas”. Riječ je o pozorišnom komadu u kojem Hadžihafizbegović vrhunskom glumačkom izvedbom progovora o stanju duha koji je, kako smatra, pod ozbiljnom manipulacijom. U predstavi igra profesora matematike koji je dobio otkaz jer je saopštavao surovu istinu i imao petlju da argumentima detektira našu devijantnu stvarnost i da progovori o preovlađujućem mentalnom narativu pohlepe, licemjerstva, pogubnih političkih igara, zapostavljenih vrijednosti prijateljstva, tradicije, kulture…

Festival Baščaršijske noći ugostit će i maestralnu Amiru Medunjanin koja će svojim nastupom 31. jula, na Centralnoj pozornici postavljenoj na upečatljivoj lokaciji preko puta Vijećnice, svečano zatvoriti program Baščaršijskih noći. Koncert će ujedno biti i prilika da Amira Medunjanin predstavi novi album pod nazivom “For Him and Her”, koji predstavlja svojevrstan omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić.

Posjetioce očekuju i setovi sjajnih DJ-a, a bogat ovogodišnji program najbolja je pozivnica da prve dane ljeta i svoje slobodne večeri provedemo u Sarajevu uz programe Festivala Baščaršijske noći.

U idućim danima biće objavljeno više informacija o ostalim raznovrsnim kulturnim programima koji će se tokom cijelog jula dešavati na različitim lokacijama širom Sarajeva, u okviru ovogodišnjeg, 28. po redu Festivala Baščaršijske noći.

Kompletan program se može vidjeti na web stranici https://bascarsijskenoci.bkc.ba/bs/

Pokrovitelji Festivala Baščaršijske noći su: Vlada Kantona Sarajevo/Ministarstvo kulture i sporta KS, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo.