Skip to content Skip to footer

BiH ima veliki potencijal za ribolovni turizam

Žene su već odavno ušle u gotovo sve sportove u kojima su tradicionalno dominantni muškarci, pa ih tako danas gledamo u ringu, s bokserskim rukavicama, u bodybuildingu, fudbalu… Jedan od sportova gdje žene još nisu dovoljno zastupljene je ribolov. Ipak, jedna od rijetkih žena koje pecaju je Anđela Pepić. Kaže da prije preseljenja iz Sarajeva u Bosansku Gradišku nije puno znala o ovom sportu, a naročito ne o pecanju šarana.

– Moja veza s ribolovom je počela zahvaljujući mom tadašnjem momku, a sadašnjem mužu Miroslavu. On je strastveni ribolovac, šarandžija (eng. carp angler), i često ide u ribolov. Željela sam što više vremena provoditi s njima, pa sam krenula na pecanje koje najčešće podrazumijeva više dana provedenih pored vode, u šatoru. U meni se počela rađati želja da se pokušam nadmudrivati s ‘vodenom lisicom’, odnosno šaranom. Nevjerovatan je adrenalin od momenta kada zapišti indikator pa do izvlačenja ribe – ističe Anđela.

RIBLJI FOND

Kaže da se ribolovom bavi rekreativno, kada od posla uspije ukrasti slobodnog vremena. U takmičarskom ribolovu je učestvovala dva puta, na lokalnom jezeru Laminci kod Bosanske Gradiške.  Anđela kaže da su je muške kolege odlično prihvatile, te da je svesrdno podržavaju.

– Uglavnom zezaju Miroslava da ću ga preteći kad je u pitanju njegov lični rekord u težini ulova i daljini zabacivanja. Šaran je vrsta ribe koju je potrebno pecati na velikim daljinama od obale, jer je plašljiv i bježi od ljudi i buke s obale. Samim tim je i nastala disciplina ‘long-casting’ ili takmičenje u zabacivanju na veliku daljinu (150-160 metara). Za većinu ribolovaca je daljina od 150 metara teško dostižna. Možete zamisliti onda šta bi bilo kada bi jedna žena to postigla – priča Anđela.

Kaže da nije vezana za lokalno jezero i područje Bosanske Gradiške, te da je bila na većini jezera u BiH. Jezero Pelagićevo je, prema njenom mišljenju, najljepše jezero najbogatije kapitalnom ribom. Tu su i jezera Smoluća u okolini Lukavca, Žabar u Donjim Žabarima.

– Najčešće idem na komercijalna jezera u BiH, a najviše na jezero Laminci koje mi je najbliže i ima dobar riblji fond koji se svake godine obnavlja i pažljivo čuva. Pored toga, meni omiljeno je jezero Pelagićevo, ali zbog poslovnih i drugih obaveza, nažalost nemam priliku da ga češće posjećujem. Jedno od jezera koje mi je zanimljivo, i na koje bih svakako htjela da odem, jeste Ramsko jezero koje također predstavlja potencijal za razvoj šaranskog ribolova, a samim tim i lokalne sredine kroz promociju ovog vida turizma, jer je šaranski ribolov trenutno u svijetu jedna od najjačih grana turizma – poručuje ona.

Možda neočekivano, ali sasvim sigurno jeste da stranci šarandžije veoma cijene bh. vode i njihov riblji fond i česti su gosti sve od Litvanije na istoku, do Francuske na zapadu i Grčke na jugu.

– Što se tiče Bosanske Gradiške i okoline, jezero Laminci ima veliki potencijal za razvoj modernog šaranskog ribolova i značajniju posjetu stranih ribolovaca-turista. Na jezeru imate na raspolaganju i restorane sa dobrom hranom, te sobe za prenoćište u slučaju da dođete s porodicom ili poslovnim partnerima. Sama činjenica da u neko mjesto dolazi veliki broj stranih i domaćih ribolovaca znači da će se tu ‘sliti’ i određena količina novca koja će pomoći razvoj lokalne ekonomije. Iako ima dosta šarandžija iz BiH, regiona, ali i Evrope koji dolaze na naša jezera i rijeke, još nisu u potpunosti iskorišteni potencijali za ovaj vid ribolova u BiH. Naravno, istovremeno se mora paziti i na to da dolaskom mnogih ribolovaca ne bude ugrožen riblji fond i da se zaista pazi na pravila ‘uhvati i pusti’ kako bi svaka riba koja je uhvaćena bila vraćena u vodu neozlijeđena i imala mogućnost da dalje raste i živi – kaže Anđela.

LIČNI REKORD

Njen lični rekord je šaran od 16 kilograma ulovljen u augustu 2015. godine na jezeru Pelagićevo, a sljedeći izazov je svaki šaran preko te kilaže.

Svoju ljubav prema ribolovu Anđela je pretvorila u posao, pa je sa suprugom Miroslavom otvorila i trgovinu opreme za ribolov. Od velike pomoći bilo im je Anđelino obrazovanje ekonomiste, ali i Miroslavovo dugogodišnje iskustvo u trgovini. U martu 2016. godine su otvorili trgovačku radnju “Šaran” u Bosanskoj Gradiški. Prepoznali su, kroz lično iskustvo prilikom kupovine sopstvene ribolovačke opreme, da postoji nedostatak ponude na ovom području, naročito kad je u pitanju kvalitetnija oprema za šaranski, ali i ostale vrste ribolova.

– S obzirom na to da ‘Šaran’ postoji tek godinu, zadovoljni smo razvojem i proširenjem ponude koji smo uspjeli do sada ostvariti, kao i odnosom koji imamo sa svim ribolovcima kako kod nas, tako i u Hrvatskoj. Radnju vodimo zajedno i podržavamo jedno drugo u svemu – kaže Miroslav.

Leave a comment