Skip to content Skip to footer

Banja Luka: Stotinu kilometara staze za rekreativce i planinare

Rekreativci, biciklisti i planinari u Bosni i Hercegovini, ali i svi zaljubljenici u prirodne ljepote planinsko-brdskih predjela, dobili su višenamjensku rekreativnu stazu, dugu više od stotinu kilometara koja se pruža od banjalučkog naselja Trapisti, prolazi kroz pet općina i završava u teslićkom naselju Bijelo Bučje.

Označene i uređene staze zvanično su otvorene u aprilu, a prvi posjetioci nisu krili oduševljenje ovom atraktivnom ponudom i lokalitetima kroz koje su prošli.

– Staze su markirane po međunarodnim standardima i prilagođene svim uzrastima, rekreativnom uživanju u prirodi i njenom istraživanju. Duž stotinu kilometara staze je mnoštvo izvora, vidikovaca, a fokusirana je da se prostire vrhovima planinskih vijenaca kako bi se što bolje mogla doživjeti priroda i okolna mjesta – kazala je Jovana Kutić iz Fondacije “Luka”.

Ona je istakla i da je prednost što svako može izabrati dionicu koju želi posjetiti, a svaka dionica je usko povezana s magistralnim putevima i željezničkom mrežom.

– Udaljenost putne i željezničke komunikacije na nekim dijelovima je par stotina metara, a najbliži aerodrom je udaljen 40 kilometara. Staza nudi mogućnost kampovanja, logorovanja, kupovine domaćih proizvoda, rukotvorina i uživanja u domaćim tradicionalnim jelima – rekla je Kutić.

Stazu su osmislili Planinarski savez Republike Srpske, nekoliko planinarskih društava iz Čelinca, Banje Luke i Teslića, kao i Turistička organizacija Banja Luka. Planirano je da planinarska društva osiguraju i certifikovane vodiče.

Oni koji bolje poznaju ovaj kraj, od planinarskih društava će moći dobiti GPS uređaj i snimak staze kako bi sami mogli obilaziti željene lokalitete.

Staza se proteže od Trapista, preko Slatine, Crnog Vrha, Mlinske Rijeke, Šnjegotine, Liplja i Hajdučkih voda, a završava u selu Bijelo Bučje u Tesliću.

Leave a comment