Skip to content Skip to footer

Armin Jašari: U pripremi kolača koristi 43 vrste čokolade

Otac, djed i pradjed bili su vrsni poslastičari, pa je kaže, i on, po nekom nepisanom pravilu, krenuo tim putem… Iako je kao dječak maštao kako će jednog dana biti stomatolog, nije mogao iznevjeriti tradiciju porodice Jašari, koja je prvu slastičarnu “Prenj” otvorila daleke 1948. godine u Konjicu. Danas, desecijama poslije, Armin Jašari, vrsni poslastičar iz Sarajeva, oduševljava nepca brojnih zaljubljenika u kolače i torte.

Istinski čarobnjak za slatke delicije koji je, kroz godine usavršavanja koje su iza njega, ali i pomoć oca, za koga kaže, kako mu i danas otkrije poneku tajnu majstora poslastičarstva, njihovu pripremu doveo je do savršenstva.

Razumijevanje poslodavca

-Ja sam ustvari čitav život u poslastičarstvu, jer sam se još kao dječak počeo vrzmati po radionici, gledajući i ‘upijajući’ ono što otac radi. Kasnije kada sam odrastao, zanat sam pekao i van granica naše zemlje – u Italiji i Njemačkoj, a imao sam i sreću da sam bio samostalan. Upravo ta samostalnost itekako je važna u mom poslu, jer teško je napredovati ako nemate razumijevanja poslodavca. Baš iz tog razloga, nastojim svoje mlade kolege educirati i dozvoliti im da entuzijazam koji imaju iskoriste i da se posvete poslu, bez brige da ću im ja, kao poslodavac, praviti smetnje ili zahtijevati nemoguće od njih – kaže on.

Iako je od oca naučio abecedu poslastičarstva, morao je kaže ići dalje, usavršavati zanat, jer je novo vrijeme donosilo nove tehnologije, novi način rada, a i mušterije su takve da traže nove ukuse, nove kombinacije namirnica…

-Kao u svakom poslu, i u poslastičarstvu morate ići u korak sa vremenom kako biste opstali i uspjeli. Evo vam samo jedan primjer – moji pradjed, djed i otac radili su s jednom vrstom čokolade, a ja danas koristim čak 43 vrste samo ove namirnice. Naravno, ne svakodnevno. Svakodnevno možda njih 12 vrsta, a razlikuju se po sadržaju kakaa te udjelu mlijeka, lješnika i pistacija – ističe Jašari.

U dosadašnjem radu bilo je kaže, puno nagrada i pohvala. Armin ističe najdražu – zajednički uspjeh Udruženja kuhara u BiH na kuharskoj olimpijadi u Erfurtu u Njemačkoj, gdje su naši momci osvojili visoko treće mjesto. Naravno, posebno mjesto rezervirano je za Zlatnu krunu ugostiteljstvu, jer je dodjeljuju kolege.

– Poslastičarstvo nikada nisam doživljavao kao posao. To je za mene umjetnost, jer ja sam taj koji mora zadovoljiti dvije veoma važne kategorije kod svakog slatkiša, a to su izgled i savršen okus. Da biste to baš uvijek ispoštovali morate voljeti ono što radite, svakodnevno se usavršavati, otkrivati nove načine, spajati do sada nespojivo – naglašava.

Bez šećera i glutena

U moru onoga što zna i voli pripremati teško mu je izdvojiti najdraže. Ipak, čokolada i priprema delicija s najpopularnijim slatkišem na svijetu, stavlja na posebno mjesto, jer sa kaže, svaki put možete napraviti nešto novo.

Na bosanskohercegovačkoj estradnoj sceni skoro da nema osobe koja nije probala Arminove slastice. S kolegama Nihadom Mameledžijom i Nerminom Hodžićem pripremao u Italiji je pripremao jela za slavnog fudbalera Roberta Baggia, Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Hrvatske te sadašnjeg kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziz Al Sauda…

Armin nekim slatkišem voli iznenaditi i članove svoje porodice – suprugu, kćerku i sina, pa nije rijedak slučaj da u slobodno vrijeme krišom ode do kuhinje i pripremi nešto.

-U posljednje vrijeme posvetio sam se izradi kolača bez šećera i glutena. Cilj mi je u budućnosti razviti pravac zdravog poslastičarstva – otkrio je na kraju razgovora Armin.

Leave a comment