Skip to content Skip to footer

Ambasador Pammer: BiH je Evropa u malom

Martin Pammer je ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina. Zahvaljujući misiji u Crnoj Gori, jezik mu ne predstavlja barijeru, pa svakodnevno razgovara s Bosancima i Hercegovcima za koje, kako kaže, ima samo riječi hvale. U intervjuu za magazin Visit BiH, između ostalog, govori o ljepotama naše zemlje, te turističkim i privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine.

Ambasador ste Austrije u BiH od 2013. godine. Šta nam iz Vašeg iskustva možete reći o BiH?

– BiH je šarolika i interesantna na mnoge načine. Svaki dan naučim nešto novo. Ljudi su veoma gostoprimljivi i vole uživati u svakom trenutku. Imate različite narode i pomalo je čudno da neki upravo insistiraju na tome da budu različiti, a ustvari nisu tako puno.

Teku pripreme za Prvi austrijski bal koji će se, u organizaciji Austrijske ambasade u BiH, Grada Sarajevo i Grada Beča održati u Vijećnici. Šta posjetioce očekuje na ovoj svečanosti?

– To je tradicija koja se odavno njeguje u Austriji, isto kao što se u BiH njeguju folklorna društva. Priznajem, na početku sam bio skeptičan. Ali kroz razgovor s ljudima shvatio sam da je to dobra ideja i prilika da se naše kulturne veze još više razvijaju, s obzirom na to da Austrija i BiH imaju zajedničko vrijeme koje je trajalo 40 godina. Bal će biti posvećen plesu i prijateljstvu između glavnih gradove dviju država, a jedna od najvećih atrakcija je dolazak orkestra Bečkog opernog bala. Tu će biti i muzičari iz Istočnog Sarajeva, Beograda, Zagreba, Crne Gore i Mađarske. Naravno, kao i kod nas dresscode je obavezan, a to podrazumijeva svečano odijelo i večernju toaletu.

Poznato je da ste strastveni planinar i da Vam je u BiH cilj osvojiti vrhove Prenja i Maglića. Kako vidite bh. planine?

– Obično me svi pitaju da uporedim planine u Austriji i BiH. Priznajem da su u Austriji malo više, jače, ima više glečera, ali ni bh. planinama ništa ne nedostaje. Na Magliću sam bio već dva puta, idem na Bjelašnicu, šetam po Trebeviću… Svi koji mi dolaze, a svakodnevno imam nove posjete, kažu kako je BiH prelijepa država. Uvijek budu dirnuti.

Kakvi su turistički potencijali BiH?

– Ekonomska budućnost leži  i u turizmu. BiH je Evropa u malom. Ima planine, more, jezera, mediteransku i kontinentalnu klimu, manastire, džamije, hramove… Teško je reći šta je najljepše, u koji god dio da odem uvijek imam nešto vidjeti i saznati novo, ali i fotografirati. Imam dvije, tri rute koje koristim. Jedna je Sarajevo – Kraljevska Sutjeska – Zenica – Travnik – Jajce – Bihać – Prijedor. Istočna ruta je Srebrenica – Višegrad. Srebrenica je interesantna, srebrena. Tamo je nekada bilo termalno kupalište. Volim otići do Foče i Goražda. Bio sam i na raftinzima na Drini, Neretvi, Tari. A južna ruta je Konjic – Mostar – Počitelj – Radimlje – Stolac – Trebinje….

Dopada li Vam se naša kuhinja i koje Vam je jelo najomiljenije?

– S obzirom na to da sam na dijeti, vaša hrana za mene je opasna. Ipak, volim probati janjetinu, ćevape, begovu čorbu, lignje i baklavu. Ne bih da nešto izdvojim, sve volim. Hercegovačka vina također su odlična, naročito “Nuić,” ali i Sarajevsko pivo. Nisam znao da imate i mostarko i bihaćko pivo. Odlična su. Istinski uživam u svemu, jedino mi uvijek fali vremena.

Austrija je godinama veliki prijatelj, ali i najveći investitor u BiH. Ovdje su prisutne brojne kompanije iz Austrije. Kakva su njihova iskustva i da li su ta ulaganja poziv za ostale strane investitore da slijede put austrijskih kompanija?

– Iskustva su izuzetno dobra. Na početku su to bile građevinske firme, ali sada imamo širok dijapazon različitih grana koje su prisutne u BiH.  Uvijek za primjer uzimam Derventu gdje je 13 kompanija iz Austrije osiguralo 750 radnih mjesta. BiH nema imidž koji zaslužuje, pa jako sporo dolaze nove investicije. Rekao bih da ova zemlja ima potencijal, radnu snagu, ali na dvije stvari mora se raditi još više, a to su infrastruktura i vladavina prava. Potpuno sam uvjeren da privreda u BiH ima puno bolju budućnost i da ima ogroman potencijal. Stalno se priča o investicijama iz arapskih zemalja. Međutim, statistički, ako se porede investicije iz Austrije i arapskih zemalja, razlika je ogromna. Nažalost, percepcija stvari govori drugačije.

BiH je jedina u regiji ostvarila suficit u robnoj razmjeni sa Austrijom koji iznosi više od 100 miliona eura. Znači li to da bh. proizvodi zadovoljavaju građane Austrije i EU standarde?

– Finalna roba je dobra i jeftinija. Tu su proizvodnje koje su uspješne, poput drvne industrije. Nažalost, problem su etikete na kojima piše da je neki proizvod napravljen u BiH. Ljude u Evropskoj uniji to odmah veže za zemlju u kojoj još imate svađe, pa ne žele kupiti. To je greška koja se mora ispraviti. Mislim da se sve može poboljšati. Realnost je obećavajuća. Ako se napravi dobra država, posao će jednostavno ‘letjeti’. Možda je najbolji primjer kompanija ‘Violeta’ koja je početkom aprila svoje proizvode počela lansirati u Austriju.

Leave a comment