Skip to content Skip to footer

Agroindustrija bilježi rast izvoza iz BiH od 17,43 posto

Agroindustrijski sektor BiH u prvom polugodištu ostvario je rast izvoza u odnosu na isti period prošle godine od 17,43 posto, te rast uvoza od 8,65 posto.

– Izvoz proizvoda agroindustrije raste u zemlje regiona, pa je zabilježeno povećanje izvoza ovog sektora u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, te na već perspektivna tržišta kao što su Turska i Rusija. Uvoz mesa i njegovih proizvoda i dalje najviše ostvarujemo iz Holandije i Poljske, a uvoz voća iz Holandije, Italije i Turske – kazali su za Fenu u Sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema analizama tog sektora, naši proizvođači uglavnom su orjentirani na regionalna tržišta za plasman svojih proizvoda, te na tursko i rusko tržište. Kod uvoza se nastavlja trend povećanja s tim da nije došlo do značajnijeg osciliranja u odnosu na isti period prethodne godine.

Masnoće i ulja životinjskog i biljnog porijekla i proizvodi njihovog razlaganja iz tog sektora imaju najveću vrijednost izvoza. Za šest mjeseci izvoz je iznosio više od  86 miliona KM i veći je u odnosu na isti period prethodne godine za 33,45 posto, a pokrivenost uvoza izvozom u ovoj godini iznosi oko 66 posto.

Leave a comment

0/100