Adnan Drnda: Podvodni svijet ledničkih jezera na Treskavici

Dvije velike ljubavi, ronjenje i fotografiju, arhitekta Adnan Drnda spojio je u jedno i počeo se baviti podvodnom fotografijom. Ronjenje, kaže on, spušta čovjeka u jednu drugačiju dimenziju, njemu neprirodnu. Kada zaroni, čovjek ostaje sam.

Osjeća se potpuno smireno, izdvojen od ovozemaljskih problema, utjecaja i u direktnom kontaktu s prirodom. Takav kontakt doživio je, kaže on, samo pod vodom i na obroncima planina, a kada to sve fotografiše, tada nastaje nešto posebno. Fotografirao je Drnda većinu svjetskih mora i jezera, ali nekako najviše voli domaće vode.

Kolonija tritona

– Ronio sam na većini bh. jezera, nama su jezera zanimljivija za ronjenje jer je dublje i voda je mirnija od rijeka. Naša jezera mogu parirati najljepšim svjetskim jezerima, a najposebnija su Prokoško, Malo Plivsko i Boračko jezero. Ronio sam i u bh. rijekama, ali i u Jadranskom moru, u Neumu. Definitivno su naša jezera i naše rijeke prelijepi – navodi Drnda.

Jedna od posljednjih ekspedicija bila je na ledničkim jezerima planine Treskavice koju krase brojni izvori i jezera.

-Krase je deset glacijalnih jezera, bezbroj izvora vode, svakom danu u godini pripada po jedan izvor, kažu ima ih 365, a iz njenih dubina nastaje šest rijeka. Kada su lednička jezera u pitanju, najznačajnija su Veliko, Platno, Crno i Bijelo jezero koji su ujedno i ciljevi naše ekspedicije – priča Drnda za Visit BiH.

Planinarsko-ronilačku ekspediciju KVS SCUBA činilo je devet osoba, iskusnih alpinista, planinara, ronioca, podvodnih fotografa, snimatelja i ljubitelja prirode.

-Najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi. Tim putem kretala se i naša ekspedicija. Krenuli smo vojnim kamionom, te se vozili oko sat strmim i opasnim šumskim putem. Nakon što smo došli do kraja puta, ronilačku, foto i video opremu prebacili su na konje i pješačili dva sata do kampa pored Velikog jezera na 1.550 metara nadmorske visine – govori on.

Od Velikog jezera nastavili su na konjima do Crnog jezera, strmim usponom na 1.675 metara nadmorske visine i tu rade prvo ronjenje.

-Vrijeme nam nije pogodovalo, magla je bila gusta, prohladno je i padala je lagana kiša. Postavljeni cilj ekspedicije je snimiti dimenzije, dubinu i temperaturu četiri jezera, uzorkovati floru i faunu i sve to zabilježiti foto i video kamerama – kaže Drnda.

Već pri prvom zaronu u Crnom jezeru pronalaze brojnu koloniju tritona u blizini izvora koji utiče u jezero na dubini od dva metra i temperaturi vode od sedam stepeni. U nastavku ekspedicije izuzetno raspoloženi zbog prethodnog nalaza kolonije tritona i po idealnom sunčanom vremenu, rone u preostala tri jezera, Platnom, Bijelom i Velikom.

Pećina Vjetrenica

-Platno jezero je ubjedljivo najbistrije i najhladnije, svega četiri stepena. U Bijelom jezeru koje je i najviše jezero na planini na 1.697 metara pronalazimo još jednu koloniju tritona, te ispunjavamo sve ostale planirane ciljeve ekspedicije. Ronjenja su se izvodila u posebnom režimu za ronjenje na velikim nadmorskim visinama, pri promjenjivim temperaturama vode od četiri do 13 stepeni – kaže on.

Organizator ekspedicije bio je Klub vodenih sportova Scuba iz Sarajeva. Pored naučnog dokumentiranja činjenica o ledničkim jezerima Treskavice cilj je i promoviranje planine Treskavice široj javnosti, ali i zaštite ovih planinskih bisera.

Sljedeća stanica ekspedicije bila je pećina Vjetrenica. Godine 2016. pećina je bila u potpunosti poplavljena, zbog vraćanja velike količine vode s Jadranskog mora, te je tom prilikom promjenjena i morfologija pećine.

-Izabrali smo istražiti potopljene kanale donje Vjetrenice koji vode ka Popovom polju. Željeli smo istražiti morfološke promjene i prohodnost kanala. Uz veliki napor, prenijeli smo obimnu ronilačku i foto/video opremu do donje Vjetrenice, gdje nas je dočekao potopljen sifon, koji je proteklih godina u tom periodu u potpunosti suh. Donosi se odluka da ipak pokušamo preroniti sifon i vidjeti šta će nas sačekati s druge strane – priča Drnda.

Sifon je bio pun primjeraka amfipodnih račića, neobičnih životinjica bez pigmenta, koji dosežu veličinu i od par centimetara. Probijaju se kroz sifon, Karamanovo jezero i dolaze do donjeg jezera kojeg snimaju. Ekipa je uspjela snimiti i fotografirati ambijent i pronađene vrste donje Vjetrenice. Sljedeći cilj je ronjenje do velikog jezera i vodopada, do kojeg ovog puta nije bilo moguće doći zbog visoke vode i posebnih uvjeta koji su vladali u pećini.

Ronilački klub KVS SCUBA vrši probne zarone za građanstvo u svrhu popularizacije ronilačkog sporta, početničke ronilačke kurseve, kao i napredne i kurseve specijalnosti. Sva obuka vrše međunarodno priznati i certificirani instruktori, po ISO standardu i metodologiji svjetski poznate ronilačke asocijacije SSI. Pored gore navedenog vrši se i obuka i terapijsko ronjenje za osobe s invaliditetom.

Ovaj klub uporedo s aktivnostima na promociji vodenih i podvodnih sportova, kontinuirano ukazuje na značaj zaštite okoliša, s akcentom na očuvanju vodotokova, jezera i mora, a kroz organizaciju kombinacije ronilačkih, kanjoning, planinarskih i speleo putovanja izleta i ekspedicija. Pored ovih aktivnosti Klub organizira i ekološke akcije čišćenja vodotokova, jezera i mora u BiH i regionu.

Komentari