Skip to content Skip to footer

Štrbački buk i slapovi u Martin Brodu predloženi za UNESCO listu svjetske prirodne baštine

Putem Državne komisije za saradnju s UNESCO-om, Nacionalni park Una je pokrenuo inicijativu da se najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu upišu na listu UNESCO-a.

Vodna bogatstva Nacionalnog parka Una kojeg čine rijeke Una, Unac i rječica Krka kao tri bisera prirodne baštine NP Una, predstavljaju osobitu geološku i hidrološku kršku pojavu čiji temeljni fenomen čine zanimljivi kanjoni i sedrene barijere na rijeci Uni koji stvaraju spektakularne vodopade i slapove, a zbog svoje značajne vrijednosti zaslužuju poseban tretman i zaštitu na globalnoj razini.

Štrbački buk je najviši vodopad na rijeci Uni, impresivne je ljepote nastao uslijed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene-sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje. Štrbački buk je trenutno najposjećeniji lokalitet u NP Una gdje počinje teže pristupačni kanjonski dio gornjeg toka Une koji se nalazi u zoni stroge zaštite sve do naselja Lohovo gdje je i završava administrativna granica NP Una, a taj dio je poznat kao najzanimljivija rafting dionica u Parku.

Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, rječne bazene, ade, brzake, rukavace i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin Brod gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala.

Na kraju ovog naseljenog mjesta završavaju martinbrodski slapovi gdje se preko zadnjih sedrenih naslaga hladna Una jednim dijelom prelijevajući spaja s još hladnijim Uncem, svojom prvom većom pritokom koja pred samim Martin Brodom napušta svoj duboki i spektakularni kanjon. Kako se ovaj kompleks slapova gotovo u cijelosti proteže kroz naseljeno mjesto Martin Brod, sa posebnom pažnjom se treba pristupiti zaštiti ovog dijela NP Una.

Ovo posebno vrijedi ako se uzme u obzir činjenica da je u posljednje vrijeme upravo ova prirodna vrijednost bila poligon za implementaciju određenih hidroenergetskih projekata koji su prijetnja uništenju sedrenih barijera i slapova, a samim tim i turizma koji predstavlja jedinu privrednu granu koja je preostala lokalnom stanovništvu za stvarnje određenih dobrobiti i uslova za normalan život.

Razlozi za upisivanje Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO listu prirodne baštine su brojni, a ovdje smo naveli samo neke. Ostali će vam se prikazati kada ova mjesta posjetite i sve vam postaje jasnije.

Sačuvajmo naše prirodne i kulturne vrijednosti za buduće generacije, bez obzira bile one ili ne na UNESCO listi svjetske baštine.

Leave a comment