Skip to content Skip to footer

Selo Mudrike na Vlašiću: Mehići se bave proizvodnjom sira već 150 godina

U selu Mudrike, smještenom ispod Babanovca na Vlašiću, porodica Mersudina Mehića njeguje tradiciju proizvodnje vrhunskog kravljeg i ovčijeg sira više od 150 godina. Njihov eko turizam, poznat kao Mehić Eko, nudi posjetiteljima različite vrste sireva, čime su postali omiljeni među turistima koji posjećuju ovo područje.

-Porodični biznis Mehić Eko registriran je deset godina, ali se cijeli život bavim proizvodnjom sira. To mi je glavni izvor prihoda, od toga živim, školujem troje djece. Naš sir proizvodimo na tradicionalni način i bez upotrebe modernih tehnologija – kaže Mersudin za magazin Visit BiH.

Zahtjevi tržišta

Prema njegovim riječima, prave sir od ovčijeg mlijeka i on je brendiran, te je puno kvalitetniji. S druge strane, prave sir i od kravljeg mlijeka, ali i kombinacijom.

-Zbog stalnih kretanja na tržištu i zahtjeva kupaca, uveli smo i nove proizvode. Uzeli smo recepturu fojničkog sira koji se pravi od kravljeg mlijeka. To su okrugli, dimljeni sirevi. Moram naglasiti da mi s mlijeka ne skidamo ni kajmak, ni pavlaku, već u proizvodnji koristimo takozvano cijelo mlijeko i to je puno kvalitetniji sir. Naravno, ne želim nikoga potcijeniti – kaže on.

U svom asortimanu imaju i sireve s raznim začinima jer, kako kaže, tržište diktira tempo i vrlo je zahtjevno po tom pitanju.

-Objekat u kojem se nalazimo izgrađen je 2013. godine i naš obrt podliježe veterinarsko-sanitarnoj inspekciji koja nalaže stroga pravila u pogledu higijene i kvalitete mlijeka. Također, mi naše proizvode možemo prodavati samo u krugu od tri kilometra. Međutim, naš kvalitet davno su prepoznale mušterije koje nam se stano vraćaju, pa nemamo potrebu ići dalje od ovog mjesta – kaže Mersudin.

Ističe i dobru saradnju s Turističkom zajednicom općine Travnik i direktorom Samerom Dolovcem koji svakodnevno rade na promociji ne samo njihovog biznisa, već svih proizvođača na Vlašiću.

-Imamo jednu lijepu saradnju s Turističkom zajednicom općine Travnik i Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo gdje učenici iz Kantona Sarajevo idu na studijsko putovanje „Put od rata do mira“, odnosno Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić i Travnik. Na povratku s Vlašića, ja im ovdje održim jednu vrstu predavanja o proizvodnji sira, načinu života na Vlašiću. To se dešava svaki petak u proljeće i jesen, i meni je to posebno zadvoljstvo – ističe Mersudin.

Domaća hrana

Kaže da im puno pomaže i to što je Vlašić postao važna turistička destinacija, posebno u periodu zime kada su skijališta puna kako domaćih, tako i stranih gostiju.

-U budućnosti ćemo ozbiljnije ući u biznis, te planiramo napraviti apartmane, neku vrstu restorana u kojem ćemo na tradicionalan način služiti hranu koju mi proizvedemo. Posljednjih godina na Vlašiću se dešava ekspanzija ljetnog turizma, a posebno arapskih turista. Njih najčešće ne zanimaju hoteli, već seoski način života. Oni žele vidjeti kako se muze krava, čiste štale, sadi povrće – naglašava.

Mersudin kaže da trenutno ima osam krava, oko 200 ovaca, 30-ak kokošiju, te da ne postoji ništa na svijetu što mu pruža veće zadovoljstvo nego kada mora otići u štalu i nahraniti životinje, pomusti krave i ovce.

Mersudin ima troje djece, ali vjeruje da se oni neće baviti proizvodnjom sira, jer su izuzetni učenici.

-Zaista sam ponosan na njih. Odlični su učenici, idu na razna takmičenja i proputovali su više svijeta nego mnogi njihovi vršnjaci. Ja ih ne želim usmjeravati i neka rade kako misli da je najbolje za njih – poručuje Mersudin na kraju razgovora.